ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru și europarlamentar PSD Adrian Severin, aflat în Penitenciarul Rahova, în urma unei condamnări definitive la 4 ani de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență, susține, într-o postare pe blog, că Germania s-a implicat în alegerea președintelui Iohannis mai mult decât s-a implicat Rusia în alegerea președintelui Donald Trump.

„Nu știu cât de mult s-a amestecat Rusia în alegerea președintelui Donald Trump. Probabil mai puțin decât S.U.A. în alegerea președintelui Boris Elțin. Și cu siguranță mai puțin decât Germania în alegerea președintelui Iohannis.

Cert este însă că binecuvântarea Summit-ului celor trei mări, de la Varșovia, a fost dată de președintele S.U.A. – invitat de onoare – în cel mai autentic interes american", a scris Adrian Severin.

Formula ”invitației” mi-a amintit de încercarea fostului ministru de externe grec, Theodoros Pangalos, de a crea un alt intermarium, și anume unul balcanic, cuprins între Marea Neagră, Marea Egee și Marea Ioniană, sub patronajul Rusiei; inițiativă zădărnicită atunci de o Românie cu vrednice ambiții de lider regional și opțiuni politice euro-atlantice. Inițiativa Pangalos, atent coordonată cu Moscova dar nu și cu Bucureștiul, a fost oficializată în vara lui 1997 (un Summit al șefilor de state și guverne din țările Europei de Sud-Est fusese convocat pentru toamnă în insula Creta), în timp ce, la începutul aceluiași an, România lansase la Varșovia, cu ocazia întâlnirii oficiale dintre președinții polonez și român, planul trilateralei România-Ucraina-Polonia, concretizată câteva luni mai târziu și extinsă prin includerea Republicii Moldova ( prima întâlnire a celor patru șefi de state cuprinse între Marea Baltică și Marea Neagră, a avut loc în același an la Ismail).

Articolul integral poate fi citit AICI.