ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul consilier prezidențial și purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu și-a lansat la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, cel mai nou volum intitulat  „Cronicii de Cotroceni”.

Cartea este aproape un jurnal și relatează  cum angajaţii de la Preşedinţie se temeau de dispoziţiile proaste ale fostului preşedinte, fără să ocolească subiecte precum influenţa Elenei Udrea, informează Digi24.

Sunt 17 ani de când Adriana Săftoiu a lucrat prima dată cu Traian Băsescu. Astăzi îl descrie pe fostul preşedinte drept o persoană cel puţin dificilă.

„Parcursul său politic arată foarte mult cinism, un calcul rece în atingerea obiectivului. (..) Miza personală a lui Traian Băsescu a vizat şi libertatea sa. Era aproape convins că Adrian Năstase nu se va da în lături să folosească orice mecanism pe care îl va avea la îndemână pentru a-l trimite la închisoare. Avea nevoie de timp ca să îşi rezolve problema Dosarului Flota, piatră de moară în 2004”, scrie Adriana Săftoiu.

Cartea relatează cu lux de amănunte câteva scene a căror personaj principal a fost Elena Udrea, şefă a Cancelariei Prezidenţiale, în 2005.

„Elena Udrea reprezintă un capitol delicat în viaţa Preşedintelui. (...) Traian Băsescu s-a comportat însă în aşa fel încât o slăbiciune a sa ca om a devenit o vulnerabilitate pentru Preşedinte”,scrie Adriana Săftoiu, amintindu-şi că existau momente în care consilierii prezidenţiali se confruntau cu adevărate „crize de isterie” ale preşedintelui, generate de o presupusă lipsă de sprijin pentru Elena Udrea.
 
Adriana Săftoiu nu a sărit nici peste întâmplările picante. Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei ar fi fost captivat, de Elena Udrea, când aceasta l-a însoţit pe preşedinte în Italia.

„(...) Băsescu a intervenit: "Vă place? O mai aduc?" Şi au râs împreună. (...) Berlusconi a privit-o pe Elena: "Aş vrea să mai rămâneţi puţin, să schimbăm câteva vorbe doar noi doi" . Fabulos!”, notează autoarea.

Adriana Săftoiu confirmă și că Elena Udrea îşi petrecea foarte mult timp în biroul preşedintelui.

„Partea bună a faptului că Elena îl vizita aproape zilnic pe Preşedinte era că nu ne mai solicita după o anumită oră. (...) În mod evident, se comportă amândoi ca nişte adolescenţi pe care nu trebuie să îi prindă mama, scrie Adriana Săftoiu.

Câteva pasaje ale cărţii tratează relaţia lui Traian Băsescu cu Vasile Blaga şi Emil Boc.

„Urma să se decidă componenţa conducerii Alianţei D.A. Emil Boc era propus de Cezar Preda să facă parte din acest for. Emil acceptă. Băsescu se înfurie şi suspendă şedinţa. Vorbesc după şedinţă cu el şi îmi spune că "piticul" e lacom”, descrie autoarea.

„Măi, Vasile, dacă nu mă respecţi pe mine, măcar respectă funcţia Preşedintelui. Să vii în blugi e o nesimţire!”, i-a spus Traian Băsescu fostului strateg al PDL, Vasile Blaga, a doua zi de Crăciun, în 2006.