ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Națională pentru Situații de Urgență a fost avizată deja de Consiliul Legislativ și Consiliul Suprem de Apărare a Țării, deși prezintă evidente vicii de neconstituționalitate, scrie Știripesurse. Agenția este parte a unui proiect de Ordonanță de Urgență și, potrivit surselor politice, proiectul ar fi unul vechi, care a fost scos la lumină în aceste zile. 

Potrivit articolului 8, alin. (1) al proiectului de act normativ „Președintele ANSU, prin ordin, poate institui absolut excepțional, starea de urgență, în situații care necesita o reacție rapidă, precipitată sau în care este imposibilă adunarea autorităților competente, care pot declara uzual starea de urgență. Instituirea stării de urgență nu poate fi delegată.”

Acest articol încalcă articolul 93 din Constituție, care prevede că „Președintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență în întreaga țară ori în unele unități administrativ-teritoriale și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.”, mai precizează sursa amintită.

Ordonanța se referă, așadar, la organizarea Agenției Naționale pentru Situații de Urgență, denumită ANSU, ca AUTORITATE DE STAT AUTONOMĂ, cu personalitate juridică, instituție civilă MILITARIZATĂ, parte a sistemului de securitate națională.
 
 

Proiectul de OUG, în format PDF, poate fi accesat AICI