ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O expoziție din mall-ul AFI Cotroceni, care pretinde că denunță kitsch-ul, dar atacă Biserica și obiceiurile ortodoxe, prezentându-le exclusiv în manieră batjocoritoare, a stârnit reacții puternice printre credincioși și membrii societății civile. Sub titlul „Romanian Kitsch Museum”, unde T-ul este desenat sub formă de cruce, așa-zisa expoziție prezintă în manieră disprețuitoare și defăimătoare anumite simboluri și practici religioase creștine, mesajele fiind împotriva Ortodoxiei, confesiunea majoritară din România, arată Știri pe Surse

Expoziția nu trece în revistă și alte confesiuni creștine sau chiar religii din spațiul românesc, cum ar fi cea musulmană sau mozaică. Cazul ar fi trebuit să intre automat în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Proprietarul expoziției provocatoare este un anume Cristian Lică, care se declară Krypto Broker: „investesc banii clienților în piața de krypto și solicit 20% din profit”. El pare a avea două pasiuni majore cu care își ocupă timpul: bișnițăreala cu criptomonedele și kitschul din capul lui, după cum reiese din articolele cu care contribuie pe Republica.ro, platforma anticreștinului C. T. Popescu. Lică se lăuda la Republica în 2019 că și-a deschis în Centrul Vechi al Capitalei un muzeu privat al comunismului sau kitsch-ului românesc, nici el nu știe prea bine.


„Muzeul Kitschului s-a mutat în AFI Cotroceni, pe patinoar. Intre 7 februarie și 7 aprilie, ne dăm pe gheață, la AFI. Am preferat să facem o inaugurare soft, adică fără zarva corespunzătoare, întrucât am fost asaltați oricum, de peste 5000 de vizitatori, chiar din prima zi. Probabil și pentru ca accesul e moca. Vă așteptăm, pe rând, să vizitați Muzeul Kitschului pe gheață”, este descrierea expoziției care a scandalizat românii.

Asociația NeamUnit a luat atitudine pe social media, cerând desființarea expoziției și sancționarea responsabililor. Totodată, românii sunt îndemnați să facă plângeri conducerii magazinului, pentru lezarea simbolurilor și valorilor comunității religioase majoritare.

„Ne declarăm indignarea față de prezentarea religiei ortodoxe si a Bisericii Ortodoxe Române ca fiind un „kitsch”, atât credința cât și credincioșii fiind prezentați intr-o manieră batjocoritoare in incinta AFI Cotroceni care găzduiește o „expoziție” a „kitchului”. 


Solicităm conducerii AFI COTROCENI imediata înlăturare a acelor imagini și prezentări batjocoritoare, Sfânta Cruce fiind inclusiv în titlul expoziției prezentată ca fiind un obiect kitschos bagatelizat în prezentare chiar în titlu.

Vă așteptăm la mall Cotroceni cu plângeri către conducerea magazinului și alte acțiuni până la înlăturarea totală a imaginilor și titlui care prezintă credința ortodoxă și simbolurile credinței într-un mod jignitor. 

Solicităm demisia celor responsabili care au permis ca această prezentare ofensatoare să aibă găzduire în interiorul Mall Cotroceni, la patinoar”, a comunicat Asociația NeamUnit, luni, pe pagina proprie de Facebook

Interesant este că pe pagina sa de Facebook, mall-ul AFI Cotroceni se erijează în formator al copiilor și elevilor, propunând un proiect educațional în parteneriat cu Asociația ProEdus și Primăria Capitalei, aparent bine-intenționat. „Elevii, părinții și profesorii pot participa la: workshop-uri, training-uri, sesiuni de formare, dezbateri, concursuri de cultură generală, la activități multimedia, expoziții interactive, expoziția despre corpul uman sau la experimentele chimice din cadrul laboratorului de științe”, se arată în postarea AFI Cotroceni.
 
„La evenimentul de deschidere, din partea Primăriei Municipiului București, au participat viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, și Liliana Toderiuc-Fedorca, director executiv al Direcției de Cultură, Învățământ, Turism”, se arată într-o postare similară pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului București. Precizăm că Tomescu este membru USR-PLUS, iar Toderiuc-Fedorca face parte din PNL. 
 
Gândindu-ne însă la faptul că elevii care ar vrea să participe la activitățile educaționale ar „priza” în drumul lor spre AFIHUBPROEDUS imagini din expoziția anti-bisericească auto-intitulată „Romanian Kitsch Museum”, ne dăm seama cu ce „educație” bazată pe ce „valori” se vor întoarce acești copii acasă. 

Expoziția batjocoritoare la adresa ortodoxiei românești din mall-ul bucureștean cu patronat majoritar israelian ar fi al doilea atac israelian la adresa ortodoxiei din ultima săptămână (e drept, inițiat de privați, nu la nivel oficial - n.red.). În noaptea de 2 februarie 2021, un fanatic israelian a atacat cu pietre Biserica Patriarhiei Române din cartierul Musrara al Ierusalimului, lovind fără succes porțile lăcașului, dar reușind să îndoaie crucea de pe emblema B.O.R. și să distrugă camera de supraveghere a obiectivului, după cum am relatat aici
 
Patriarhia Română nu a emis încă un comunicat asupra provocării anti-ortodoxe din mall-ul AFI Cotroceni, până la ora publicării acestui articol.
 
O reacție a venit, însă, din partea purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului:
 
Cătălin Raiu a găsit "un exemplu de analfabetism religios primitiv care generează ”hate speech”, adică retorică menită să învrăjbească la ură motivată religios. Toate organizațiile internaționale (ONU, OSCE, UE, Departamentul de Stat al SUA etc) iau în serios această temă a retoricii motivată religios solicită și autorităților publice să intervină în astfel de cazuri și să dezvolte politici publice pentru a educa populația în spiritul libertății religioase. Democrația nu ne dă dreptul să călcam în picioare o comunitate religioasă pentru că toate comunitățile religioase sunt expresii directe ale asocierii unor cetățeni în numele unei credințe comune și libertății de conștiință" ”, a scris pr. Eugen Tănăsescu, luni seară, pe pagina sa de Facebook, unde a distribuit o declarație a expertului OSCE în libertate religioasă, Cătălin Raiu, dată în exclusivitate pentru Știri pe Surse.
 
O altă reacție oficială, de această dată din sfera laică, a venit din partea deputatului PNL Daniel Gheorghe:
 
Cer public AFI Cotroceni să oprească găzduirea expoziției mizerabile, cu caracter anticreștin, care se desfășoară acolo în aceste zile! Mi se pare extrem de grav să vedem cum un mall din București se transformă în platformă de promovare a unei campanii subculturale de denigrare a Bisericii Ortodoxe Române! AFI Cotroceni insultă grav pe fiecare creștin ortodox din România atâta timp cât mai menține deschisă această „expoziție” de calitate josnică și tributară unei mentalități extremiste, radicalizate ideologic. Este inacceptabilă asocierea Sfintei Cruci, simbolul fundamental al Creștinismului, simbol pe care s-a jertfit însuși Fiul Lui Dumnezeu, cu reprezentări ale "kitsch-ului". Credința noastră nu este "kitsch", Credința este moștenirea sufletească cea mai de preț pe care ne-au lăsat-o strămoșii și unicul drum spre Adevăr, Libertate și Înviere!”, a scris parlamentarul liberal pe Facebook.
 
El a fost citat într-o postare de jurnalistul Rafael Udriște, care preciza telegrafic: „Este batjocorită sfânta Cruce într-un mall din București (AFI Cotroceni). Autoritățile abilitate se fac că nu văd, plătite fiind din banii contribuabililor creștin-ortodocși. Despre cine sunt proprietarii mall-ului nu am cercetat încă. Promit să revin. Și cu numele directorului de marketing”.