ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România nu mai are graniță directă cu Rusia, dar face frontiera UE și NATO cu Estul Europei. Recentele alegeri locale de la noi, din timpul pandemiei 2020, par a fi, neașteptat, cele mai interesante alegeri, cu aparență democratică totuși, din ultimii 30 de ani. Două sunt motivele care îndreptățesc o asemenea observație. Mai întâi confirmarea obținută de USR, un partid nou, al tinerei generații, pretins de dreapta (în Europa de Est, ca și în SUA, spectrul politic se întinde de la centru până la dreapta, uneori dreapta extremă), în fapt de stânga, neomarxist, progresist (la fel ca Partidul Democrat în SUA), fabricat la cererea marelui guru al stângii fabiene, George Soros, de SRI, de Florian Coldea – așa se vorbește, așa se scrie. Și, în al doilea rând, aceste alegeri locale au vizibil un foarte pronunțat caracter geopolitic.

Despre ce geopolitică ar fi vorba ? La Timișoara a câștigat Dominic Fritz (n. 1983), un cetățean german din Pădurea Neagră (Germania), fost consilier și șef de cabinet al fostului președinte al Germaniei Horst Köhler (2016-2019). Köhler fusese și președinte al BERD, și director general al FMI, deci un globalist de vârf. După propriul CV, Dominic Fritz a făcut studii de științe politice și administrative la Konstantz (Germania), la Sciences-Po (Paris) și la Universitatea York (Marea Britanie). Lucrarea sa de licență s-a ocupat de politicile sociale din România.
Fostul politician băsist Gelu Vișan ne anunță catastrofist că Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei, va pune bazele noii Republici Autonome Transilvania, cu capitala la Timișoara. Trebuie, într-adevăr, să ne speriem ? Serviciile secrete românești, finanțate cu miliarde de euro, ce păzesc ? Gelu Vișan e un vechi tovarăș de drum al fostului președinte Traian Băsescu, transformat în ultimii ani în trompetă publicistică a unor presupuse servicii secrete. Securitatea veche ? Securitatea nouă ? Servicii străine ? Nu știm. Credibilitatea lui Gelu Vișan (fost înalt cadru PDL) e aproape de zero, dacă nu cumva e binișor la minus. Ce rol mai joacă el ? E greu de spus.
În București, cel mai mare scandal are loc în Sectorul 1, cel mai bogat, care ar fi fost câștigat totuși de Clotilde Armand (USR) în dauna pesedistului Dan Tudorache. Deși e căsătorită cu un matematician român (Sergiu Moroianu) și a obținut cetățenia română, Clotilde Armand ar trebui să reprezinte interese franceze. Armand e născută la Pointe-à-Pitre (Guadelupa), cu familia originară din Vichy, și a absolvit și faimosul MIT (Massachusetts Institute of Technology). În plus, Armand ar fi supervizat, pentru firma franceză de inginerie Egis, lucrările inexistente pretinse de Bechtel (mare companie americană, presupus sponsor CIA) la autostrada Transilvania. De ce ar fi trimis francezii un om atât de marcat francez, cu un nume scos parcă din Alexandre Dumas, să lucreze pentru ei în România ?

Întrebări în doi peri sunt puse și în legătură cu marele câștigător în București, Nicușor Dan, noul primar general. Nicușor Dan, susținut de USR, fostul său partid, și de PNL, a candidat pentru cine în afară de bucureștenii nemulțumiți de pesedista Gabriela Firea ? Nu e cumva printre primii primari globaliști de mari orașe europene, alături de Sadiq Khan la Londra ? Marea umbră a lui Soros și a organizației sale planează și asupra lui Nicușor Dan.

Trebuie precizat că atât Clotilde Armand, cât și Dominic Fritz au avut toate drepturile să candideze (și să și câștige !) conform legilor UE și celor românești în vigoare. Mai mulți români au candidat (și au și câștigat !) la alegerile locale din Italia, Spania, dar și din Germania. Alegerile locale nu sunt alegerile prezidențiale. Unde, de altfel, în România, a câștigat de două ori un minoritar.

Dar cele mai interesante observații geopolitice le putem face după lectura susținută a site-ului Sputnik și a articolelor semnate de redactorul său principal, Dragoș Dumitriu, un ziarist talentat și abrupt în expresie. Deși Sputnik-ul românesc e o instituție modestă față de Russia Today France sau față de Russia Today SUA, amândouă cu o mare audiență, comparabile cu Europa liberă de pe vremuri. Sputnik a susținut la baionetă candidatura Gabrielei Firea și, în general, PSD-ul. O fi PSD-ul un partid rusesc, cum se spune ? Principalul perdant moral al alegerilor locale din 2020 pare a fi însă Antena 3, care, împreună cu „analista” Dana Budeanu, a sprijinit-o din greu pe aceeași Gabriela Firea, fosta lor colegă. La fel, Liviu Mihaiu, fost „președinte” al Deltei, a susținut, fără probe totuși, că Traian Băsescu, în campania sa pentru București, a fost finanțat de colegul său marinar Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea. Pandele ar fi fost și el implicat in Afacerea Flota. Dar Florentin Pandele, primarul reales în comuna Voluntari, e și el doctor în Ordine Publică și Siguranță Națională și doctor în Științe Militare (cu un plagiat). Probabil, sub înaltul patronaj al generalului de intendență Gabriel Oprea, el însuși la bază doctor plagiator, cu titlul retras. Avem și noi faliții noștri !

Alegerile locale ar fi trebuit să fie dintre cele mai puțin politice. Ele au fost, dimpotrivă, excesiv de geopolitice. Și epopeea e încă în desfășurare, cu contestații, anulări, renumărări și multe țâpurituri. Cel mai dubios câștigător din București, și el susținut de Sputnik, este Cristian Popescu-Piedone, condamnat deja în primă instanță la mulți ani de închisoare cu executare în dosarul tragediei de la Colectiv. Ca să nu mai vorbim de câștigătorul primăriei din Deveselu-Olt (bază americană), decedat înainte de votare, dar votat cu sete. Gluma macabră de la Deveselu ne reamintește că trăim în țara lui Păcală, o variantă românească a orientalului Nastratin Hogea. 

Noua arenă politică din România e sigur că nu oferă nimic cu adevărat alb sau cu adevărat negru. Doar suntem tot la porțile Orientului etc. Nu prea știm cine e cine și câte tabere neidentificate își dispută interesele. E sigur numai că sunt mai multe și foarte puternice, poate chiar prea multe. Iar tabăra românească (cu factorul ei intern cu tot) pare deocamdată destul de palidă, dacă nu cumva de tot absentă. La viitoarele alegeri parlamentare, ținute la termen sau nu, USR poate produce marea surpriză. Pentru că nu suntem doar la Porțile Orientului, am mai inventat și dadaismul (Tristan Tzara), și absurdul (Urmuz, Grigore Cugler, Eugen Ionescu...), și am produs destul suprarealism (literar și plastic).