ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15: 45 Numărul total al votanților din diaspora a trecut duminică de 500.000 cea mai mare participare a românilor din străinătate la un scrutin desfășurat în România. La această oră, numărul lor este 500.005..

Această cifră înclude românii care au votat la secțiile de vot, dar și pe cei 25.189 care au votat prin corespondență.

La alegerile prezidențiale din acest an, românii din străinătate au avut la dispoziție votul prin corespondență, dar și trei zile pentru votul la secțiile de votare, mult mai numeroase decât la alegerile precedente.

ACTUALIZARE 10.11/ 11:30 Peste 334.000 de români și-au exercitat dreptul de vot la secțiile de votare din afara țării în primul tur al alegerilor prezidențiale până duminică la 07:00 ora României, când s-a încheiat a doua zi de vot și în America, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că secțiile de votare din străinătate sunt deschise și duminică, 10 noiembrie, între orele 07:00-21:00 (ore locale). Procesul electoral se desfășoară deja de mai multe ore în Asia și Australia în a treia zi de vot.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei aflați la rând în afara sediului secției pot să își exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

 

ACTUALIZARE 9.11 / 21:30 Peste 285.000 de alegători au votat în străinătate la alegerile prezidențiale până la ora 21:00, dintre care 259.889 de alegători au votat pe liste suplimentare, iar 25.189 sunt votanți pe listă corespondență, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, citate de Mediafax

ACTUALIZARE 09.11/17:32 Peste 200.000 de alegători au votat în străinătate la alegerile prezidențiale până la ora 17:00, din care 187.966 de alegători au votat pe liste suplimentare, iar 25.189 sunt votanți pe listă corespondență, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

 

Până la ora 17:00 au votat 213.155 de alegători în străinătate.

Un număr de 838 de secții de votare au fost organizate în străinătate, potrivit BEC.

Cea mai mare prezență la vot a fost la o secție din Chișinău, 1.760 alegători prezentându-se pentru a își exercita votul. Prezență mare a fost și la secțiile din Londra și Bruxelles.

La polul opus, o secție de votare din Phenian (Republica Populară Democrată Coreeană) nu s-a înregistrat niciun vot, în timp ce la o secție din Solotvino (Ucraina) au votat trei români.


ACTUALIZARE 23:45 102.338 de alegători au votat în afara României vineri până la ora 23:00, dintre care 77.149 au votat pe liste suplimentare, iar 25.189 au votat pe liste de corespondență, potrivit Mediafax.
 
ACTUALIZARE 22:15 Peste 75.000 de români din străinătate au fost prezenți la urne până la ora 22:00 în prima zi a alegerilor în diaspora. Alte circa 25.200 de cetățeni români au votat prin corespondență, potrivit datelor publicate pe platforma Biroului Electoral Central
 
ACTUALIZARE 19:15 Circa 43.000 de români din străinătate s-au prezentat la urne, vineri, până la ora 18:00, în prima zi a alegerilor prezidențiale din diaspora. Alte circa 25.200 de cetățeni români au votat prin corespondență, potrivit datelor publicate pe platforma Biroului Electoral Central, vineri, după ora 18:00.
 
ȘTIRE INIȚIALĂ Votul în străinătate pentru alegerile prezidențiale a început, în noaptea de joi spre vineri, în Noua Zeelandă și Australia, dar majoritatea secțiilor de votare se deschid în cursul zilei de vineri, scrie Agerpres.
În premieră, anul acesta românii din afara țării au la dispoziție trei zile pentru a vota la urne în 835 de secții de votare. Respectivele secții sunt deschise astfel: vineri între ora locală 12:00 și ora locală 21:00, iar sâmbătă și duminică între ora locală 7:00 și ora locală 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării: cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic/ pașaportul de serviciu/ pașaportul de serviciu electronic/ pașaportul simplu/ pașaportul simplu electronic/ pașaportul simplu temporar; în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pot vota la alegerile prezidențiale cetățenii români care au vârsta de cel puțin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv; nu au fost puși sub interdicție sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

În cursa prezidențială s-au înscris 14 candidați. Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea acestora pe buletinele de vot, stabilită prin tragere la sorți, este următoarea: Klaus Iohannis - Partidul Național Liberal, Theodor Paleologu - Partidul Mișcarea Populară, Dan Barna - Alianța USR-PLUS, Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă - Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan - Alternativa pentru Demnitate Națională, Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie, John-Ion Banu - Partidul Națiunea Română, Mircea Diaconu - Alianța UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici - independent, Ramona-Ioana Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă - Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănașu - independent.

În eventualitatea unui al doilea tur, românii din diaspora pot vota la urne, potrivit aceluiași orar ca în primul tur, în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie