ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) solicită actualelor partide politice parlamentare să nu exonereze de obligațiile fiscale băncile și subsidiarele acestora care au încălcat legea privind creditarea populației în sistem Bauspar. De asemenea, A.U.R. condamnă modul în care Ludovic Orban a încercat să emită Ordonanța de Urgență privind băncile de locuințe, se arată într-un comunicat de presă remis ActiveNews.

Pachetul de 25 de ordonanțe de urgență adoptate de guvern cu o seară înainte de demitere este de asemenea criticat de A.U.R., cea mai recentă formațiune înscrisă în registrul partidelor politice. Ordonanța pregătită în domeniul bancar nu a mai fost inclusă în pachet, pentru că nu avea multe dintre avizele necesare.

„Ce a făcut Guvernul Orban prin aceste 25 de ordonanțe reprezintă o bătaie de joc la adresa democrației. Când privatizezi sistemul de sănătate al României, nu poți face asta prin OUG. Dar cea mai problematică ordonanță e cea privind băncile de locuințe. Două bănci au fost penalizate cu plata a peste 300 de milioane de euro și cele două bănci trebuie să plătească statului român această sumă. Ce au făcut Ludovic Orban și ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan? I-au păcălit pe români și au încercat să exonereze de aceste obligații cele două bănci și nimeni din spațiul public nu a luat atitudine față de ceea ce se cheamă furt din banii publici”, a declarat George Simion, copreședinte A.U.R..
 
Totodată, acesta a precizat că dacă băncile vor fi exonerate, formațiunea va depune o plângere penală pe marginea cazului.

„Băncile nu sunt deasupra legii, iar complicitatea partidelor parlamentare cu acestea trebuie să înceteze!”, a mai precizat Simion, care a avertizat că astfel de fapte grave sabotează și munca unor specialiști, cum sunt cei ai Curții de Conturi, care au efectuat controale la cele două bănci.

O lege similară este în procesul legislativ, aflându-se la Senat.
 
„Cunosc cazul, știu că există și un proiect de lege depus și semnat de toți liderii grupurilor parlamentare” a declarat Ludovic Orban în ultima ședință de Guvern pe care a prezidat-o ca prim-ministru al României.
 
Co-președintele A.U.R., publicistul Claudiu Târziu, a făcut o analiză a crizei politice actuale și a consecințelor acesteia pe termen mediu și lung, arătând că schimbarea guvernului nu va duce și la îmbunătățirea actului de guvernare, totul fiind o luptă pentru putere între PNL și PSD. Ordonanțele de urgență, atât de criticate mai demult de PNL, dar folosite apoi în mod excesiv de către același partid, dovedesc „grija” pe care cabinetul Orban o poartă românilor și democrației românești, atrage atenția co-președintele A.U.R.
 
„Guvernul Orban și-a cerut demisia, iar PSD i-a acordat-o. A fost o înțelegere sau o potrivire de interese? E mai puțin important. Important este că aceste două mari partide politice, prin gesturile lor, ne-au băgat într-o criză politică de lungă durată. Lucru pe care l-au confirmat prin declarațiile premergătoare votului din Parlament asupra încrederii acordate Guvernului Ludovic Orban, cât și prin declarațiile ulterioare, făcute atât de liderul PNL Ludovic Orban, cât și de președintele statului, Klaus Iohannis.
 
Am intrat, zice-se, într-o procedură de declanșare a alegerilor anticipate, întrucât PNL a promis să nu își mai voteze propriile cabinete pe care le va propune, iar d-l președinte a promis să nu propună un alt premier în afară de unul provenit din rândurile PNL, chiar dacă PSD deține la momentul actual o majoritate, fie ea și fluctuantă, și ar putea propune, la rându-i, un candidat de premier.
 
În această situație, criza care se prefigurează este una serioasă și cu consecințe extrem de grave. Chiar dacă la un moment dat se va vota în ultimul ceas, constituțional, un cabinet, noi deja vom fi trecut printr-o instabilitate politică, de natură să scadă încrederea în conducerea României, atât pe plan intern, cât și extern, ceea ce se traduce în grave acțiuni cu aspect financiar: leul își va pierde din putere, dobânzile la care statul se împrumută vor crește -sistemul de pensii cel puțin este întreținut din împrumuturi făcute de statul român-, prețurile la toate produsele și serviciile vor crește.
 
Cu toții vom avea de suferit. Pentru ce? Pentru mai multă putere. Pentru toată puterea, pe care PNL o vrea și pe care PSD n-ar vrea s-o cedeze. Ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc aceste mult-dorite alegeri anticipate? S-ar schimba ceva în mod esențial? Nu. Ar fi resetată clasa politică românească? Nu. Am avea parte de un act de guvernare de mai bună calitate? Este puțin probabil, dacă avem în vedere faptul că se vor afla la comandă cam aceiași oameni din aceleași partide (...).
 
Avem nevoie de o clasă politică reformată, înnoită, conștientă că nu se poate juca cu destinele românilor. O astfel de clasă politică nu poate rezulta dintr-un circ ca acela la care asistăm de o vreme încoace, nu poate rezulta dintr-un joc de escroci de tip alba-neagra. Nu poate rezulta nici dintr-o criză politică întinsă pe una, două, trei, patru luni sau poate chiar un an de zile. Avem nevoie de o clasă politică în stare să înțeleagă că voturile pe care le deține, voturile cu care a fost creditată nu sunt negociabile, nu sunt obiect de troc, nu pot face obiect de negoț în Parlament, astfel încât, de pe o zi pe alta, să se schimbe majoritățile parlamentare, să cadă sau să fie puse guverne noi. (...)
 
Ludovic Orban și miniștrii săi au dat nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență într-o singură după-amiază, în condițiile în care au spus întotdeauna că ordonanțele de urgență nu sunt cele mai democratice instrumente pe care trebuie să le folosească puterea și că dezbaterea parlamentară ar trebui să primeze. Conținutul unora dintre aceste ordonanțe de urgență arată câtă „grijă” a avut cabinetul Orban pentru binele general”, a declarat Claudiu Târziu, co-președinte al A.U.R., într-o conferință de presă.