ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Politologul Alina Mungiu-Pippidi susține că România va fi prinsă cu siguranță în războiul dintre SUA și Iran. Ea subliniază faptul că România este singura țară din Europa care s-a grăbit să-și arate sprijinul față de SUA și o țară care deține o bază militară de rachete contra unui atac din Iran. În opinia sa, fitilul aprins în aceste zile de uciderea generalului Soleimani de către trupele americane aduc  România în situația de a fi pe picior de război cu Iranul. La asta a contribuit, spune ea, și politică externă a României, lipsită de viziune și păguboasă.

”Fără nicio consultare și aproape fără niciun motiv, suntem ca și în război cu Iranul, o veche putere malignă care a supraviețuit istoric chiar și învingătorilor săi, ca Alexandru Macedon. E simplu: dacă americanii sunt considerați în război cu Iranul, la fel și noi, pentru că spre deosebire de vest-europeni, foarte rezervați sau pe față critici ai politicii lui Donald Trump de asasinare a unui general iranian aflat temporar în Irak, noi ne-am repezit să ne solidarizăm fără rezerve. Dacă mai era nevoie, pentru că trebuie amintit că am fost primii din Europa care și-au instalat o bază americană de rachete operațională contra unui atac din Iran, asta pe vremea când Iranul ar fi atacat pe oricine, doar pe noi nu, și astfel ne-am pus pe harta de agresiune singuri și nesiliți de nimeni”, susține Pippidi într-un editorial pentru RomâniaCurată.

Potrivit acesteia,  politica entuziastă a României vizavi de americani promovată de Băsescu dar și de succesorul său său a fost menită să cîștige bunăvoința americană ca să ne apere NATO contra rușilor.  Acum însă, după 30 de ani, românii, ultimii prieteni ai Iranului, de unde Ceaușescu se întorsese în ajunul Revoluției, am ajuns să fim vizați direct de amenințarea iraniană, concluzionează Pippidi.

„Aceștia însă nu aveau niciun gînd să ne atace, fiind de peste patruzeci de ani retrași din România. Baza lor de rachete de unde pe timpul comunismului plănuiau să atace Europa este azi un monument istoric pe care l-am filmat, ruginind sub buruieni într-un sat moldovenesc, vizitat doar de cîini vagabonzi și echipa mea de filmare (vedeți aici), iar baza de submarine de lîngă Sevastopol a fost muzeu ucrainean cît Crimeea a aparținut Ucrainei (vedeți aici). Dacă azi Crimeea nu mai e a Ucrainei și alte submarine sau rachete sunt din nou proiectate spre Europa, e și din cauza rachetelor plantate de noi la Deveselu, să nu ne înșelăm și să nu îi înșelăm pe români, au jucat un rol major. Ceea ce era menit să ne apere de o amenințare prost percepută a creat o amenințare reală și din cauza mutării lui Trump, acest personaj din House of Cards (unde, probabil inspirat de o situație anterioară, președintele Underwood ordonă uciderea unui terorist cînd se pune problema suspendării lui…), și iată-ne în linia întîi. Noi, ultimii prieteni ai Iranului, de unde Ceaușescu se întorsese în ajunul Revoluției, suntem astfel, treizeci de ani după și doar prin alegerile liderilor noștri, vizați direct de amenințarea sa. Iranienii au anunțat că vor retalia ”asimetric”, vor lovi unde găsesc un front mai vulnerabil, nici într-un caz doar în americani sau pe fronturile apropiate din Orientul Mijlociu”, spune aceasta.

„Găsesc că această politică externă a fost lipsită de viziune și păguboasă, iar continuarea ei e iresponsabilă, chiar de sunt singura care o spune. Politicienii noștri nu ar fi putut-o promova dacă nu erau atît de amatori și pe fond nepatriotici – iar publicul, votanții adică, atît de absenți încît să ajungă să poată avea mîine atentate în România fără să priceapă că voturile în alb date în mod ignorant la alegerile prezidențiale au dus direct aici”, scrie Alina Mungiu- Pippidi în editorial.