ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:01 Pelerinajul de Sf. Dimitrie din Capitală nu va avea loc, pentru că riscul de infectare cu Covid-19 este foarte mare, a confirmat luni, premierul Ludovic Orban, potrivit Cotidianul.

„Nu (se va putea ține – n.r.). Sunt un om credincios (dintr-o sectă - a unitarienilor - nota red.), sunt un om care respect biserica, care am fost alături de proiectele bisericilor, dar riscul este foarte mare. Foarte mulți din credincioșii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă, care sunt expuși unor riscuri foarte mari. Știm că în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul în condiții în care nu putem să le controlăm. E foarte greu de asigurat condițiile de distanțare fizică și de protejare a persoanelor. Sunt convins că și în Biserica Ortodoxă există înțelegere pentru această decizie și îi rog pe credincioși să înțeleagă că nu facem decât să le protejăm sănătatea”, anunță Ludovic Orban.
 
ActiveNews a anticipat încă de zilele trecute măsura dictatorială, de încălcare a libertății religioase, pe care guvernul liberal urma să o anunțe, prin cele două texte,  Statul a declarat RĂZBOI Bisericii și credincioșilor ortodocși. Troika IOHANNIS-ORBAN-ARAFAT a extins măsura interzicerii pelerinilor în biserici și mănăstiri pe tot cuprinsul țării, fără o minimă informare sau consultare a BOR. Interdicții și în ILFOV!”
și
DISCRIMINARE. Cine sunt cei care prigonesc creștinii ortodocși la Sfânta Parascheva: Un reformat, un Bahaist musulman, un unitarian și un catolic "taliban". FOTO cu Raed Arafat Baha'i. ActiveNews cere Guvernului: Lăsați credincioșii să vină la Sfântă!”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ludovic Orban, șeful Comitetului Național pentru Situații de Urgență, omul care a decis că la pelerinajele ortodoxe din această perioadă nu pot participa decat credincioșii din aceeași localitate, restrângând astfel și dreptul la circulație și afectând și libertatea religioasă, e decis să  nu dea niciun pas înapoi.
Și în condițiile în care, in în tot mai multe județe, oamenii Guvernului în teritoriu, prefecții, adoptă noi măsuri restrictive împotriva credincioșilor: în biserici nu li se mai permite accesul celor din afara localității, Orban anunță o nouă interdicție.
Premierul Ludovic Orban a lansat un nou apel la populație să respecte regulile anti-coronavirus, în condițiile în care numărul infectărilor a crescut foarte mult, la fel bilanțul deceselor și a cazurilor grave de la Terapie Intensivă. Șeful Guvernului a mai afirmat că ia în calcul limitarea la 20 a numărului de participanți la evenimentele private sau chiar interzicerea acestora complet pentru o perioadă, dat fiind că ele au devenit sursa principală de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2.
„Voi propune sistarea evenimentelor private. E clar una dintre principalele surse de îmbolnăvire”.

Acesta a mai precizat că ar putea lua în calcul și desfășurarea acestora în continuare, dar cu număr limitat de persoane: 20.
 
Pe de altă parte, a ținut să sublinieze că „azi legea este cu maximum 50 de persoane, dar sunt foarte mulți de organizatori de evenimente care nu respectă legea”.
 
Declarațiile premierului vin cu doar două săptămâni înainte de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, prăznuit la 27 octombrie. Un pelerinaj la care participă mii de oameni, organizat în fiecare an de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor, în perioada 25-29 octombrie, și care, așa cum sugerează șeful guvernului, ar putea avea soarta pelerinajului de la Sfânta Parascheva.