ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonia consideră că refugiații care fug din calea războiului trebuie ajutați, dar este necesar să se facă distincția între cine vine ca refugiat, cine vine pentru un loc de muncă și cine vine să detoneze o bombă. Așa susține Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei la București, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei. Diplomatul polonez consideră că  refugiații nu pot fi forțați să rămână în Polonia, dacă nu vor asta, pentru că a devenit clar că majoritatea celor ajunși aici au, de fapt, ca destinație Europa de Vest.

„Cred că trebuie să facem diferența între refugiați și imigranți. Nu este același grup. Unii vin din țări considerate sigure, alții vin pentru a-și salva viața și nu-i putem învinovăți. Pe de altă parte, pentru orice guvern, prioritatea este să asigure securitatea populației sale. După atacurile teroriste în multe orașe din Europa de Vest, am început să ne punem întrebări despre oamenii pe care îi primim și despre care nu știm nimic. Oricum, să ne  înțelegem, acești oameni nu vor să vină în Polonia. Au bătut atâta drum pentru a ajunge în Europa de Vest, nu în Polonia. Guvernul polonez consideră că ar trebui să îi ajutăm pe acești oameni care suferă din cauza războiului, dar în zone mai apropiate de țările lor. Noi oferim ajutoare considerabile pentru Liban sau Iordania, construim școli, îi ajutăm financiar, trimitem ajutoare umanitare, în special pentru sirieni. Credem că refugiat este cineva care vrea să se întoarcă acasă. Așa că vrem să-i ajutăm ca, la un moment dat, să își reconstruiască viața în țările lor”, a afirmat Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei la București, în interviu.

Diplomatul polonez a precizat că poziția guvernului său este susținută de declarația recentă a Grupului G7. „În comunicatul final al reuniunii, există un punct care spune că țările participante au reafirmat „dreptul suveran al statelor, individual și colectiv, de a-și controla propriile granițe și de a stabili politici în interesul lor propriu și pentru securitatea lor națională”. Ei recunosc și nevoia de a sprijini refugiații, astfel încât „să le permită să se întoarcă în siguranță în comunitățile lor, oferindu-le sprijin pentru reconstrucție”. La început am primit refugiați – mai puțin de 100 de sirieni au venit în Polonia. Și toți au plecat, n-au vrut să rămână acolo”, a sulibiat Marcin Wilczek.


„Mi-amintesc când a intrat Polonia în UE și în Schengen, efortul imens, financiar și de organizare, pentru că Polonia era atunci granița de Est a UE. Nu putem să renunțăm acum la aceste reguli. Trebuie să fim suficient de pregătiți pentru a putea deosebi cine vine ca refugiat, cine vine în căutarea unui loc de muncă și cine vine să detoneze o bombă”, afirmă ambasadorul Poloniei la București.

Interviul integral poate fi citit AICI.