ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 07.04/ 15:44 Ambasadorul ucrainean, convocat la MAE ungar după ce lui Kelemen Hunor i s-a refuzat accesul în Ucraina
Ministerul de Externe ungar a anunțat sâmbătă că l-a convocat, luni, pe ambasadorul Ucrainei la Budapesta, în legătură cu refuzul autorităților ucrainene de a-i permite președintelui UDMR, Kelemen Hunor, accesul în Ucraina, informează agenția MTI, citată de Agerpres.

Într-o declarație acordată agenției MTI, secretarul de stat în MAE ungar Tamas Menczer a calificat drept „inacceptabil'” gestul autorităților ucrainene.
 
Știrea inițială

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, sâmbătă, că i-a fost refuzat „fără nicio explicație clară” accesul în Ucraina, unde intenționa să participe la un eveniment dedicat împlinirii a 30 de ani de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Potrivit Digi24, Kelemen ar fi primit în pașaport și o interdicție de a intra în Ucraina până pe 13 octombrie 2020.

„Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noștri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. (..) Însă accesul mi-a fost refuzat fără nicio explicație clară. Mi-au comunicat doar, pur și simplu, că nu pot intra în țară. În aceste condiții pot doar să transmit de aici cele mai bune urări Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, membrilor și simpatizanților acesteia și, în același timp, îi asigur pe maghiarii din Transcarpatia de solidaritatea UDMR. Bineînțeles, am informat ministrul român de externe despre incident și mă voi adresa luni Ambasadei Ucrainei la București și voi cere o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi", a scris, pe Facebook, liderul UDMR.

El a precizat că ar fi dorit să le vorbească participanților la eveniment despre drumul comun pe care comunitățile naționale maghiare din Bazinul Carpatic l-au parcurs de la căderea dictaturilor comuniste și despre provocările cu care se confruntă.