ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob explică, într-un text postat pe site-ul InPolitics, ce s-ar ascunde în spatele unei declarații făcută recent de ministrul Vlad Voiculescu. Cu argumente aduse încă din 2016 de publicația economica.net, BTI susține că ținta lui Voiculescu, așa cum se contura din  mandatul din Cabinetul Cioloș n-are nicio legătură cu sănătatea. Ci cu o afacere imobiliară de un miliard de euro.  Pentru care băiatul de securist intrat în politică pe valul Colectiv s-a luptat să ajungă fie viceprimar sub Nicușor Dan, fie șef peste Sănătate.
 
Publicăm textul integral:

O declarație făcută recent de ministrul Vlad Voiculescu merită toată atenția, pentru că ea ar putea devoala planuri de afaceri uriașe aflate pe țeavă, cu nouă zerouri în euro și cu legături doar tangențiale cu domeniul sănătății. O declarație pe care ar trebui să o conexăm cu dezvăluiri explozive ale presei, de acum cinci ani, despre mizele activității în România a actualului ministru al Sănătății, nu neapărat în beneficiul țării pomenite.

Ce spune Vlad Voiculescu pe Facebook, acum două zile:
 
”România este, din păcate, țara în care în ultimii 30 de ani nu s-a construit niciun spital public mare.
Spitalele noastre au 50 de ani sau peste. Medicina a evoluat enorm în timpul ăsta.
Nu ne putem aștepta ca un soft IT de secol 21 să funcționeze fără probleme pe un computer 386 de anii 90. O astfel de așteptare nu e doar o naivitate, ci o inconștiență aproape criminală.
Am început în cele 7 luni petrecute în 2016 la MS proiectele de spitale regionale. În ultimii patru ani s-a făcut munca ce trebuia făcută într-unul singur. Și asta nu pentru că nu au fost bani ci pentru că nu a avut cine. În țara asta s-au construit mall-uri, benzinării, clădiri de birouri, ba s-au construit și câteva spitale… dar private. Statul nu a fost în stare, pentru că cei care l-au condus au avut alte treburi sau alte interese.
Vom construi spitale. Vom crea în acest guvern condus de Florin Cîțu, cu sprijinul întregii coaliții, un fond important pentru investiții în spitale și o echipă direct responsabilă ca aceste spitale să devină realitate, să devină saloane curate, clădiri sigure. Vom construi spitale. Țara asta are nevoie de spitale noi. Țara asta are nevoie de vindecare, iar vindecarea de această dată nu va veni prin vorbe, ci prin fapte”.
 
Frumoase vorbe.

Să vedem ce s-ar putea ascunde în spatele lor, însă.
 
Reamintind un articol apărut în 2016 în publicația Economica.net, sub semnătura analistului Ionuț Tudorică și cu numele ”Zeii falși: tunul imobiliar al Providențialului Vlad de la Sănătate”
 
Un articol elaborat chiar în ziua în care guvernul Cioloș aprobase planul imobiliar al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, fost șef la Ministerul Finanțelor pe proiecte imobiliare viitoare, fost broker de imobiliare la banca Erste din Viena, fost broker de imobiliare la banca Volksbank din Viena, fost broker de imobiliare la banca Dexia din Viena.
 
”Adus cu mandat să facă două spitale noi în România, Vlad a găsit o piață virgină în sectorul ăsta imobiliar. Și pentru că e virgină, e ușor de prostit de un Mesia care salvează toți copiii din România. Un tânăr bancher vienez care era lăudat că a făcut cândva contrabandă cu citostatice și a salvat românii de cancer, când statul român nu mai putea, o dată ajuns ministru, bagă sub preș o criză a citostaticelor pentru că rolul lui adevărat în acest guvern e să mijlocească un contract imobiliar, care cel mai probabil va costa un miliard de euro, între statul român și foștii săi clienți din Viena. Ne distram aici acum ceva vreme, iar susținătorii Providențialului ministru au țipat că e o speculație ordinară. E greu să pui și o întrebare legitimă îm mijlocul valului de exuberanță irațională care îl înconojoară pe Vlad Voiculescu. Ușor, în timp, această „speculație” a devenit plan public al guvernului. Iată, pe scurt, planul. Sub umbrela atractivă „facem spitale noi în parteneriat public-privat. Astea vechi au nosocomiale în ziduri. Nu muriți ca fraierii, doar Vlad vă salvează”, ministrul broker începe un plan de cheltuieli din bani publici de un miliard de euro, care, să fim realiști, nu sunt bani de ciungă, și care vor ajunge, probabil, în conturile unor firme imobiliare mari cu care Vlad a lucrat la Viena.
Iată, Pas cu pas:
1. După părerea sa, România nu e în stare să atragă fonduri europene și nici bani să construiască spitale noi nu are. Așadar, îi rămâne doar varianta parteneriatului public-privat. Cred că are și dreptate, oricât de bizar ar fi să spui că statul nu e în stare, ca unul dintre șefii statului. Bun. Să zicem că e un lider de barcă găurită pe care l-a lovit sinceritatea.
2. Așadar: Guvernul României face o licitație prin care cheamă firmele private la construcția unei clădiri care va avea rol de spital. Statul ar urma să recepționeze clădirea și să-o plătească în rate lunare, timp de 30 de ani, firmei constructoare. În același timp, ca Dorel să nu se electrocuteze în becurile austriece, constructorul ar administra clădirea și ar primi lunar bani și pentru acest lucru. Pare simplu și poate corect.
Însă.
Întrebat cine va putea participa la licitație, Vlad a răspuns că în nici un caz constructori români habarniști. „La licitație vor participa numai constructori care au mai făcut clădiri pentru spitale”. Întâmplător sau nu Vlad s-a ocupat la Viena tocmai de acest tip de constructori. Unul dintre ei ar putea fi, să zicem, VAMED – operatorul tehnic al AKH Viena. Ce e rău dacă avem spitale ca la Viena? Ușurel. Subliniez mereu cuvântul clădiri. Pentru că Vlad nu va face spitale, cum lasă el să se înțeleagă, face clădiri pentru spitale. Cine se entuziasmează că Vlad va transforma totul într-un paradis ar trebui să fie calmat brusc de următoarea formulare a guvernului, dată în comunicatul de presă de azi care a anunțat aprobarea planului ministrului Vlad: Subliniem faptul că actul medical rămâne exclusiv în sarcina statului. Dacă vi se pare safe că e și numele BERD inclus în comunicat, aflați că banca are rol doar în studiul de fezabilitate. Deci clădire nouă, plătită de fiecare dintre noi, ea în sine și administrarea ei, cu aceleași servicii medicale ca și până acum.
Cine câștigă?
Doar ăla care construiește și administrează clădirea spitalului. Și câștigă extrem de mult și e din bani publici. Și doamne ferește să se descopere cumva că dezvoltatorul câștigător al licitației a avut legături contractuale în trecut cu domnul Vlad Voiculescu, care scrie caietul de sarcini pentru planul ăsta, în loc să se ocupe de criza citostaticelor. Nu va fi el cel care va semna contractul, că mandatul lui se apropie de final. Dar el e cel care a pregătit această cale, care ar trebui urmărită de structurile abilitate. Un parteneriat public-privat e firesc atunci când unul doar plătește și altul doar ia? Un parteneriat corect e ăla cu participare la profit. Ar trebui să fie o investiție a statului nu iarăși o cumpărare de bunuri și servicii. Altfel, Vlad este exemplul viu că poporul nu s-a vindecat încă de căutat tătuci salvatori. De Mesii. Meritul lui este că și-a clădit cu grijă și pricepere o imagine extraordinară la umbra căreia poate influența un miliard de euro în uralele publicului unit salvat” se arăta în articolul Economica.net.
 
Cinci ani mai târziu, Voiculescu se zbate din greu să revină în niște cărți politice cu legătură directă cu spitalele: fie viceprimar al Capitalei, fie ministru, ceea ce i-a și reușit.
Și tocmai a reluat teza din 2016, a necesității construirii de spitale noi, exact în momentul când celor deja existente nu li se repară măcar prizele.
Dacă dezvăluirile Economica.net sunt fie și parțial ancorate în realitate, e clar că ministrul Voiculescu nu se va da dus din scaun decât cu prețul unei bătălii de proporții epice.