ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Andrei Caramitru (USR) a fost notificat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dea explicații pentru o postare publicată pe Facebook în Săptămâna Patimilor, când a anunțat că se dezice de Biserica Ortodoxă Română (BOR), pe care a catalogat-o ca „organizație criminală, retrogradă, retardată, coruptă”, și a numit „Ortodoxia ca rit creștin” un „coșmar rusofon  criminal care ne ține în afara civilizației” sau „o sectă demonică”.

Prin adresa nr. 2305 / 16.04.2020, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării i-a transmis lui Andrei Caramitru că instituția, prin reprezentantul Asztalos Csaba Ferenc, s-a sesizat din oficiu privind mesajul „cu un conținut posibil discriminatoriu” postat pe Facebook de partea reclamată pe data de 14.04.2020. Motivul autosesizării CNCD, în baza O.G. nr. 137/2000 (republicată), art. 2 alin. (1), este publicarea de către Caramitru Andrei pe Facebook a unui mesaj cu un conținut instigator „cu referire la religia ortodoxă”. Instituția de stat în domeniul discriminării a deschis pe numele reclamatului dosarul nr. 8A / 2020.

În fapt, însă, tot ce i se cere lui Caramitru jr. este formularea unui punct de vedere prin care să demonstreze că aspectele sesizate (postarea jignitoare la adresa Bisericii și a Ortodoxiei- n.r.) nu ar constitui discriminare. El urmează să-și trimită apărarea în scris, pe cale poștală sau electronică, pe adresa CNCD până la data de 7.05.2020, soluționarea urmând să se facă în lipsa reclamatului, din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență, prelungită până pe 15 mai.

Reacția lui Andrei Caramitru a fost să posteze joi, 23 aprilie, pe Facebook documentul primit de la autoritatea de stat în domeniul discriminării, afirmând că s-au aprins „rugurile Inchiziției ortodoxe” (deși Inchiziția nu a existat ca practică în Răsăritul Ortodox - n.r.) și invocând laicitatea statului și libertatea de exprimare pentru a se dezvinovăți de instigarea la ură contra creștinilor, repetată de el pe social media pe parcursul întregii Săptămâni a Patimilor, dar și al întregii zile de joi, 23 aprilie, după postarea acestui mesaj: 

„Se aprind rugurile închizitiei ortodoxe. Ca sa știți. Deci am primit dosar la CNCD. Dl Presedinte al CNCD s-a "autosesizat” in cazul umilei mele persoane. De ce? Am publicat "un mesaj cu conținut instigator pe pagina de Facebook cu referire la religia ortodoxa”. 

Nu mi se spune însă nicăieri cum și unde e așa ceva discriminatoriu. Am instigat la ce? La apostazie? Sau ce alt rău am făcut. Trebuie însă eu sa îmi dovedesc nevinovația - la o acuzație neclară și fără sens. E exact ca in Inchiziție. Noi credem ca ești eretic! Dovedește ca nu ești sau îți dam foc pe rug! Și te și torturam înainte. Așa ceva mai exista in anul de gratie 2020 poate doar in Iran sau in Arabia Saudita. Bezna minții. 

Ce e interesant e ca nu își dau seama ce bal o sa iasă din toată treaba asta. Ca eu nu ma las intimidat de așa ceva. Din contra. Pentru ca statul laic si libertatea de opinie sunt sacre, și NIMENI nu are dreptul sa încerce sa ne oblige sa trăim intr-un Califat de ev mediu. Va țin la curent. Va fi interesant”, promite Andrei Caramitru (USR), care nu pare să își regrete sau limiteze afirmațiile jignitoare la adresa Bisericii Ortodoxe Române și a credincioșilor acesteia.
 
Potrivit datelor obținute de Institutul Național de Statistică la Recensământul Populației din 2011, peste 16 milioane de români, adică 86,45% dintre respondenți, s-au declarat creștin-ortodocși. Prin comparație, atei s-au declarat doar 0,11% dintre respondenți, alți 0,10% dintre români afirmând că sunt „fără religie”.