ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mult zgomot pentru nimic, cam așa s-ar putea sintetiza scandalul izbucnit ieri noapte la Istanbul, Paris și apoi în întreaga lume, în urma unui meci din Liga Campionilor dintre Paris Saint Germain și Istanbul Basaksehir, întrerupt după ce arbitrul român Sebastian Colțescu s-a referit la un antrenor secund camerunez, în românește, folosind pentru a-l descrie culoarea pielii lui, adică negru.

Meciul, desfășurat la Paris, s-a întrerupt în urma protestelor jucătorilor și antrenorilor echipei Istanbul Basaksehir care s-au retras de pe teren în minutul 23. Până și Erdogan s-a prăvălit pe Twitter cu un mesaj anti-rasist. "Nu rasismului!", a spus Erdogan "cu fermitate" în încheierea mesajului său. În scurt timp, toată presa sportivă a lumii - și nu numai - a început să vuiască cu privire la "rasismul românesc". În miez de noapte, UEFA și FRF au reacționat în același stil, promițând anchetarea cazului și condamnând "rasismul și xenofobia", după cum transmite Sport.ro.

De fapt, Sebastian Coltescu i-a spus centralului Ovidiu Hațegan în limba română că trebuie să-l sancționeze cu cartonaș galben pe "ăla negru", cu referire la Pierre Webo, antrenorul secund al lui Basaksehir, care făcea scandal.

Colțescu i-a cerut în min. 16 lui Hațegan să intervină pentru a-l calma pe Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru, potrivit AFP citată de Agerpres. Colțescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de ''tipul negru'', iar Hațegan i-a arătat cartonașul roșu fostului atacant camerunez. Nu era decât modul în care cei doi arbitru români au comunicat între ei - fără a i se adresa reclamagiului - pentru a-l identifica corect pe scandalagiu dintr-un grup mai mare în care era singurul negru.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună și l-a acuzat de rasism pe Colțescu, reproșându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo. Urmarea, scandal și urlete, acum la nivel mondial.

Este regretabil că Federația Română de Fotbal nu a intervenit pentru a explica la nivel internațional că în românește cuvântul NEGRU este echivalentul lui BLACK, pe care înșiși negrii îl folosesc pentru a se auto-descrie (vezi brigăzile BLM - Black Lives Matter) și nu este insulta din limba engleză NIGGER care s-ar traduce la noi prin CIOROI, ceea ce probabil au crezut cei doi fotbaliști de culoare că spune arbitrul român.

Rezultatul: țara noastră va fi, din nou, denigrată pe toată planeta iar bietul arbitru român Sebastian Colțescu stigmatizat și, foarte posibil, interzis de la a mai arbitra meciuri internaționale. În plus, imediat anti-rasiștii de tip BLM au anunțat pe rețelele sociale ce ar merita să pățească arbitrul român să plătească cu sânge. "KILL SEBASTIAN COLȚESCU!" a transmis un "anti-rasist" (foto).

Citiți și Așa-zisul caz de „rasism” cu arbitrul român Colțescu în centru, comentat de jurnaliștii italieni: „Circul Black Lives Matter a fost activat imediat, dar vă rugăm să ne spuneți, aici, cine a murit? Ar trebui românii să-și modifice vocabularul?”

Video cu scena: