ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Argeș a decis, marți, 28 iulie, că masca de protecție este obligatorie pentru toți locuitorii de peste 5 ani, în toate spațiile închise publice și private și în aer liber, acolo unde sunt mai mult de două persoane. Anunțul a fost făcut de prefectul județului, liberalul Emanuel Soare.

Măștile de protecție vor deveni obligatorii pe străzile din județul Argeș, începând de miercuri dimineață, în timp ce terasele vor avea programat limitat până la ora 23, a arătat prefectul în urma unei ședințe în cadrul unei ședințe în care au fost discutate măsurile ce trebuie a fi luate în condițiile în care doar în județ s-au înregistrat aproape 1.500 de cazuri într-un decurs de două săptămâni. Obligativitatea măștii de protecție în spații publice și private vizează persoanele de peste 5 ani. În plus, în mijloacele de transport în comun vor avea voie mai puțini pasageri, doar cei care ocupă scaunele, fără să fie permiși călători în picioare, iar autobuzele nu vor mai putea pleca din stații dacă pasagerii nu au mască de protecție.

Prefectul Emanuel Soare a arătat că momentan nicio localitate din județ nu se încadrează în definiția care duce la instituirea carantine, de 3 infectări la mia de locuitori.

El a arătat că în județul Argeș se înregistrează zilnic peste 100 de noi cazuri, iar trendul este unul în creștere ceea ce impune instituirea de măsuri suplimentare.

Amenzile vor fi orientate spre maximum pentru a descuraja orice posibilă încălcare a legii.

Județul Argeș a raportat marți 129 de cazuri de infectare cu coronavirus care au dus totalul la 2814, mai bine de jumătate raportate doar în ultimele 14 zile.
 
De altfel și la nivel național autoritățile discută posibilitatea de a implementa purtatul măștii în aer liber în zonele aglomerate și limitarea programului pentru anumite terase și cluburi.

„Singurele discuții sunt legate de limitarea programului la cluburi și terase, dar numai în anumite zone, unde gradul de răspândire e mai mare, deci nu la nivel național, este vorba de măsuri un pic mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare, iar acolo propunerea e să se elimine excepția legată de persoanele aparținând unei familii, să fie regulă de distanțare aplicată tuturor, cu excepția copiilor. De asemenea, e discuția legată de posibilitatea introducerii obligativității purtării măștilor în spații deschide aglomerate", a declarat Ludovic Orban.

Premierul a precizat masca ar putea fi obligatorie în zonele aglomerate și a dat exemplu falezele, piețele sau târgurile, însă decizia de impunere a măsurii va fi luată la nivel local.