ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Culturală „Vasile Pârvan” a amplasat miercuri o statuie a „părintelui arheologiei românești” în fața școlii care îi poartă numele din comuna Huruiești, județul Bacău.

„MONUMENTUL închinat savantului VASILE PÂRVAN (1882-1927) a fost finalizat. Cu această ocazie, Asociația a donat frumosul monument Școlii Gimnaziale „Vasile Pârvan” din Huruiești, ieri, 22 iulie 2020, în prezența președintelui, prof. dr. Crimu Cătălin, și a directorului școlii, prof. Cernat Carmen.

Soclul monumentului este din marmură Volakas, realizat de firma Piatraonline (București), iar bustul din bronz este opera sculptorului Dragoș Neagoe, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Monumentul a fost realizat după planurile d-lui arhitect Ioan Huțu.

Sponsorizarea acestui frumos act de cultură s-a făcut în urma unui parteneriat semnat între Asociația Culturală „Vasile Pârvan” și S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., valoarea monumentului ridicându-se la suma de 49.000 de lei.

Reiterăm faptul că savantul Vasile Pârvan s-a născut în satul Perchiu, comuna Huruiești din județul Bacău. Casa în care s-a născut a fost distrusă parțial (și refolosită de un alt proprietar), iar muzeul amenajat în școala din satul natal a ajuns o ruină, din nepăsarea autoritaților locale.

La propunerea Asociației, singura școală gimnazială funcțională din această comună a primit numele savantului (anul 2019). La un an distanță, s-a adăugat și prezentul monument.

Cu această ocazie, rugăm din nou autoritățile locale să salveze de la deteriorare clădirea-muzeu din satul natal (Perchiu -n.red.) al savantului Vasile Pârvan!

Echipa Asociației adresează cuvânt de mulțumire tuturor celor implicați în acest proiect!”, se arată într-un comunicat transmis redacției ActiveNews.

Un alt proiect al Asociației Culturale „Vasile Pârvan” este reabilitarea muzeului memorial din satul natal al savantului, Perchiu. Întrucât acesta fusese amplasat în 1982 în incinta școlii din localitate, care între timp nu mai funcționează, Asociația a făcut demersuri pe lângă autoritățile locale și județene pentru a prelua și renova obiectivul cultural, însă nu a primit câștig de cauză până în prezent. 

Istoric, arheolog, epigrafist și eseist român, membru titular al Academiei Române, Vasile Pârvan s-a născut pe 28 septembrie 1882 în casa învățătorului din satul Perchiu. El a fost profesor la Universitatea din București din 1909. În 1910 a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar trei ani mai târziu – membru titular. În 1919 a fost numit profesor de istorie antică și la Universitatea din Cluj-Napoca. De asemenea, a fost membru al mai multor academii și societăți științifice din străinătate; între altele, a fost profesor agregat la Sorbona (din 1926) și membru al Comitetului Internațional al Științelor Istorice (Geneva). Pe 26 iunie 1927, la doar 45 de ani, moare în urma agravării unei apendicite pe care o ignorase din cauza muncii pasionante pe șantierele arheologice.