ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Pro Vita București a înaintat Ambasadei Poloniei în România o scrisoare prin care își exprimă solidaritatea față de o decizie recentă a a Tribunalului Constituțional polonez, prin care se interzicea avortul eugenic în baza aplicabilității și la copiii nenăscuți a principiilor dreptului la viață și a egalității de șanse pentru persoanele cu dizabilități. Apărând aceste drepturi pentru cetățenii polonezi, Republica Polonă le garantează pentru toți cetățenii europeni, ceea ce stârnește admirația Asociației Pro Vita București, care face apel la Guvernul României să preia acest model de bune practici de la Polonia și să impună și la noi în țară o legislație care să protejeze dreptul la viață și egalitate de șanse pentru ființele umane aflate în stadiul intrauterin al dezvoltării.
 
ActiveNews a tradus pentru cititorii săi textul documentului redactat în engleză de directorul Asociației Pro Vita: 

Scrisoare trimisă Ambasadorului Republicii Polone în România, în sprijinul deciziei recente a Tribunalului Constituțional al Poloniei, prin care avortul eugenic este declarat contrar Constituției.

Către Ambasada Republicii Polone în România
Aleea Alexandru, nr. 23, sector 1, București

Excelenței sale Maciej Lang,
Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Poline în România.

Excelența voastră,

Am dori să ne exprimăm recunoștința pentru faptul că țara d-voastră, Polonia, apără în mod constant dreptul fiecărui cetățean, și implicit al tuturor cetățenilor Uniunii Europene, de a se bucura de garanții legale ale protejării dreptului lor la viață conform legii poloneze, de la concepție și până la moartea naturală. 

Salutăm decizia recentă a Tribunalului Constituțional al Poloniei, prin care avortul eugenic este declarat contrar Constituției și, prin aceasta, este instituită egalitatea reală în fața legii între ființele umane cu și cele fără dizabilități sau afecțiuni.

Un stat s-ar contrazice singur dacă, pe de o parte, declară că persoanele cu dizabilități au aceleași drepturi ca ceilalți oameni, dar, pe de altă parte, permite uciderea lor sistematică înainte de naștere în baza stării lor de sănătate.

Posibilitatea de a omorî un prunc nenăscut - extinsă chiar până în ziua nașterii - în baza afecțiunii sau dizabilității de care suferă este o încălcare gravă a drepturilor omului. Într-adevăr, după cum a reiterat pe 6 octombrie 2017 Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități,

„Legile care permit în mod explicit avortul pe motivul deficiențelor de sănătate încalcă Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (Articolele 4, 5, 8). Chiar și atunci când starea de sănătate este considerată fatală, tot este vorba despre o decizie luată în baza afecțiunilor avute. De cele mai multe ori nu se poate spune cu exactitate dacă o afecțiune este fatală. Experiența a dovedit că evaluările în privința acestor afecțiuni sunt adesea false. Chiar și atunci când nu este falsă, evaluarea perpetuează stereotipurile conform cărora dizabilitatea este incompatibilă cu o viață normală”.

Restabilind egalitatea între ființele umane cu dizabilități și cele fără dizabilități, Tribunalul Constituțional aliniază legislația internă nu doar la principiile Constituției poloneze, ci și la cele ale dreptului internațional.

Republica Polonia devine, în această privință, un model de urmat pentru țările din întreaga lume. De aceea, solicităm și guvernului României să impună la rândul său o legislație eficientă pentru protejarea copiilor nenăscuți care suferă de dizabilități.

Am dori de asemenea să ne exprimăm sprijinul pentru Polonia și cetățenii săi care apără instituțiile și lăcașurile de cult împotriva vandalismului și violenței comise de extrema stângă în replică la decizia Tribunalului. În această privință, solicităm respectuos Guvernului polonez să pună în aplicare decizia Tribunalului Constituțional, care va salva nenumărate vieți și sperăm că va contribui la a face societatea europeană mai primitoare pentru ființele umane cu dizabilități, dezvoltând drepturile omului în interpretarea lor autentică și cuprinzătoare.

Cu stină, 

Bogdan Stanciu
președintele Asociației Pro Vita București.