ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O publicație online pe probleme militare cu o vechime de aproximativ patru ani și care pare realizată din spațiul asiatic de sud est (India/Pakistan) susține că aparatul militar MiG-21 și elicopterul IAR 330 - PUMA căzute în mod misterios unul după altul în seara zilei de 2 martie 2022 ar fi fost doborâte de ucraineni. Informația a mai fost vehiculată în România și de ziaristul Liviu Alexa de la strictsecret.ro, într-un articol care a depășit 200.000 de vizionări. Poate ar fi cazul ca Ministerul Apărării Naționale să oferă o explicație cu privire la acest dublu-„incident”. Alte speculații apărute au fost că cele două aparate au fost doborâte de forțele ruse care au ocupat Insula Șerpilor.

Redăm mai jos o parte din articolul redat de militarywatchmagazine.com cu data de 10 martie, care este posibil să se bazeze de fapt pe articolul din strictsecret, publicat pe data de 9 martie 2022:

„Pe fondul ostilităților în curs de desfășurare între forțele ruse și ucrainene, cel mai puternic sistem de apărare antiaeriană al acestora din urmă, S-300, a obținut primele victime. În urma rapoartelor din 3 martie conform cărora opt militari români au fost uciși, un singur avion de vânătoare MiG-21 și un elicopter IAR 330-Puma prăbușindu-se, ucigând atât pilotul primului, cât și șapte membri ai echipajului celui de-al doilea, s-a raportat că bateriile ucrainene S-300 au fost responsabile pentru doborârea unui avion și, posibil, a unui elicopter NATO, într-un incident de „foc prietenesc”. Acesta nu a fost nici pe departe primul incident în care România s-a implicat involuntar în conflictul ucrainean, un pilot ucrainean de Su-27 zburând în țară în prima zi de război cu avionul său de vânătoare și fiind interceptat de avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române.”

Citiți și ACTUALIZARE. SEARĂ NEAGRĂ pentru Armata Română: 8 MILITARI AU MURIT! Două aeronave românești s-au prăbușit în județul Constanța: un MIG 21 LanceR și elicopterul IAR 330-Puma trimis în căutarea lui. TRAGEDIE AVIATICĂ INEXPLICABILĂ

ACTUALIZARE. 14 martie, ora 10.00, Forțele Aeriene Române:

„INFORMARE DE PRESĂ !
 
 
Cu privire la informațiile vehiculate în presă, prin care se acreditează ideea că aeronavele prăbușite în cele două evenimente aviatice din data de 02.03.2022 „ar fi fost doborâte de o baterie de rachete sol-aer S-300”, facem următoarele precizări:
Afirmația este în totalitate #FALSĂ. - „Informația” la care se face referire nu reprezintă altceva decât o dezinformare provenită din mass-media online rusă și nu are nicio legătură cu fapte sau evenimente reale. [Notăm însă că strictsecret.ro, care a publicat alegațiile pe 9 martie a.c. nu reprezintă „mass media online rusă” - Nota Red]
Ministerul Apărării Naționale a comunicat cu maximă transparență informațiile referitoare la cele două accidente. Din ordinul ministrului apărării naționale a fost numită o comisie de investigare tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestor accidente aviatice. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar și au fost sistate zborurile de instrucție cu aceste tipuri de aeronave, până la finalizarea anchetei de specialitate. Precizăm că în urma verificărilor efectuate până în acest moment de către comisia de investigare competentă, nu au fost constatate elemente care să indice un posibil impact cu un proiectil sau rachetă.”