ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile române au dat publicității, sâmbătă, 9 mai, două planuri privind relaxarea restricțiilor începând cu data de 15 mai, varianta propusă de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) având în vedere deschiderea bisericilor în anumite condiții, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne (MAI) exclude participarea oamenilor la slujbele religioase.

Varianta INSP, despre care ActiveNews a relatat sâmbătă și care a declanșat mai multe reacții în spațiul public, ar permite participarea credincioșilor la slujbe în anumite condiții, cum ar fi asigurarea unui spațiu de 8 mp pentru fiecare om sau purtarea măștilor.

Pe de altă parte, propunerea MAI privind relaxarea restricțiilor începând cu data de 15 mai a.c. exclude deschiderea bisericilor pentru credincioși.

La măsurile propuse pentru a fi reținute și după încheierea stării de urgență sunt menționate "activități culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfășurate în spații închise”.

Anumite activități vor fi permise în anumite condiții, precizează MAI.

"Activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase în locașurile de cult, care se desfășoară fără participarea credincioșilor sau practicile și ritualurile cu caracter privat (ex. botezurile, cununiile sau înmormântările) care au loc cu participarea unui număr strict limitat de persoane -maxim 16 persoane și respectarea regulilor de distanțare socială”, se arată în documentul MAI.

Indiferent de variantă, propunerile sunt în consultare publică și se pot trimite observații la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro.