ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Gheorghe Piperea analizează decizia Curții Constituționale de marți, 6 iunie, și dă un verdict care echivalează cu un cutremur în justiție: abuzul în serviciu a fost dezincriminat temporar, ceea ce înseamnă că multe dosare ale DNA s-ar putea închide. Acest lucru va fi îndreptat doar în momentul în care Parlamentul va introduce un prag valoric în definiția abuzului în serviciu din Codul Penal.

„CCR, din câte observ, a mai spus odată ca abuzul în serviciu trebuie să aibă prag valoric și precizie terminologică în privința intensității vătămării, pentru a putea delimita delictul penal de cel contravențional sau civil. Înseamnă că norma penală, fiind lipsita de claritate și predictibilitate și, deci, nefiind lege în sensul CEDO, trebuie înlăturată de la aplicare în orice proces penal. Acest lucru înseamnă, pur și simplu, dezincriminarea temporară a abuzului in serviciu, până când Parlamentul va face bine și îl va clarifica. Între timp, toți suspecții de abuz în serviciu, vinovați sau nu, vor putea să scape de acuzație (dacă, desigur, vor reuși să convingă judecătorii de imprecizia și impredictibilitatea legii), pe principiul legii penale mai favorabile. Iar, în aceste condiții, dă-i și luptă în contra corupției", scrie Piperea pe Facebook, potrivit stiripesurse.ro.

„Plevușca prinsă în năvoadele marilor luptători anti-nu-știm-ce, va scăpa, căci găurile plasei sunt acum foarte, foarte largi. Adevărații corupți și marii evazioniști și hoți oricum sunt scăpați de mult. Pe ei luptătorii anti-naiba-știe-ce nici măcar nu îi intrebau de sănătate. În schimb, ștampila de țară a corupției pusă de purtătorii de lanterne telefonice, precum și angoasa de suspect de serviciu indusă tuturor amărăștenilor (nu și mahărilor care își permit să dea telefoane din sediul 'instituțiilor de forță') de cele 100 de mii de mandate de interceptare a convorbirilor telefonice vor rămâne. La fel și costurile pecuniare și nepatrimoniale ale campaniei ratate anti-corupție, inclusiv restricțiile anti-democratice ale drepturilor, pe motiv de 'siguranță națională„, mai afirmă avocatul.