ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Pro Vita București a anunțat, joi, pe pagina web proprie, că o inițiativă juridică poloneză căreia i s-a alăturat, referitoare la avortul eugenic în Polonia, a avut câștig de cauză la tribunalul constituțional. Astfel, avorturile eugenice devin neconstituționale în Polonia, țară în care avorturile la cerere erau interzise prin lege, ceea ce dusese la o creștere substanțială a avorturilor argumentate medical. 
 
Redăm mai jos traducerea comunicatului afișat în limba engleză pe pagina web a Asociației Pro Vita. 
 
Tribunalul Constituțional al Poloniei a pronunțat joi, 22 octombrie 2020, o decizie istorică, declarând avortul eugenic neconstituțional. În Polonia, o țară unde avortul la cerere este interzis, avortul eugenic reprezintă circa 98% din totalul întreruperilor de sarcină legale.

Împreună cu alte zeci de ONG-uri internaționale, PRO VITA București s-a alăturat inițiativei organizației juridice poloneze Ordo Iuris, semnând un „amicus curiae” în fața Tribunalului sus-menționat.

Potrivit moțiunii depuse de 119 deputați în Seimul Republicii Poloneze, problema o reprezintă în special Art. 4 (a) al Legii din 7 ianuarie 1993 privind planificarea familială, protecția fătului uman și condițiile care permit încetarea sarcinii (Legea avortului), care legaliza avortul eugenic: în Polonia, întreruperea sarcinii se poate obține legal dacă testele prenatale sau alte condiții medicale indică un risc mare ca fătul să prezinte o afecțiune gravă și ireversibilă sau suferă de o afecțiune incurabilă care-i pune viața în pericol.

Tribunalul Constituțional a hotărât că aceste prevederi sunt neconforme cu Articolul 30 din Constituția poloneză, întrucât contrazic valorile de bază garantate prin Constituția poloneză, precum protejarea vieții umane în toate stadiile sale, de la concepție până la moartea naturală. De fapt, Legea privind avortul impune reglementări care rezultă în selecția negativă a copiilor nenăscuți, pe motivul stării lor de sănătate, determinând eliminarea fizică a oamenilor suspecți de dizabilități sau boli. Ar trebui subliniat că aceasta înseamnă practici eugenice care nu ar trebui permise într-un stat democratic și care respectă legea.

Semnând „amici curiae”, am evidențiat faptul că, potrivit Constituției poloneze, sursa tuturor libertăților și drepturilor este demnitatea, care aparține fiecărei ființe umane și nu poate fi retrasă. Există o strânsă legătură între protejarea demnității umane și garanțiile legale ale protejării vieții umane în legislația poloneză, care, în general, interzice avortul, cu excepția cazurilor menționate mai sus.