ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un bărbat de 63 de ani din Pitești a murit la scurt timp după ce a fost pus la pământ de polițiști. În loc să aplice minimum de forță necesară pentru încătușarea unui om în vârstă, aflat pe deasupra și în stare de ebrietate, patru polițiști s-au năpustit asupra lui, unul dintre aceștia imobilizându-l cu genunchiul pe gât. 
 
Potrivit Antena3, cazul seamănă izbitor de mult cu cel al lui George Floyd, americanul de culoare care a murit după ce a fost culcat la pământ de un polițist, fapt care a dezlanțuit proteste furibunde în toată America.

SCENA UCIDERII, MAI JOS:
 
Piteșteanul a fost luat pe sus de polițiști din cauză că refuza să plece de la o terasă a cărei bucătărie luase foc, încurcând astfel intervenția pompierilor.

Polițiștii de la Secția 2 de Poliție Pitești, veniți în ajutorul militarilor de la IGSU, l-au împins pe cetățeanul turmentat pe trotuar, unde l-au pus la pământ. 

În timp ce polițiștii se căzneau să-l încătușeze, el a intrat în stop cardio-respirator. Oferindu-i-se ajutor de specialitate din partea echipajului unei ambulanțe, el nu a mai putut fi resuscitat.
 
Câțiva martori ai incidentului susțin că bărbatul a fost imobilizat de oamenii legii, i-ar fi pus piciorul pe gât, acțiune care seamănă izbitor cu cazul George Floyd din SUA.

„I-au pus piciorul  pe gât. Au vrut să îl legitimeze. Omoară oameni, așa ne omoară”, a declarat unul dintre martorii incidentului, citat de EVZ.ro

Cel care a filmat momentul în care oamenii legii îl pun la pământ pe bărbatul în vârstă de 63 de ani le-a declarat jurnaliștilor de la Antena 3 că victima nu reprezenta un pericol pentru nimeni, iar polițistul s-a enervat pe victimă deoarece vorbea prea tare.
 
Reprezentantul poliției a declarat, dimpotrivă, că „bărbatul a fost evacuat folosindu-se minimum de forță necesară”, însă în filmare se vede că forța a fost aplicată de 3-4 polițiști, probabil întregul echipaj de intervenție, mai puțin componenta feminină a acestuia. 
 
„Bărbatul avea asupra sa mai multe medicamente. Cauza exactă a decesului va fi stabilită în urma necropsiei. (…) În cauză se desfășoară cercetări de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale Pitești, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș, Florian Popa.

Ministrul de Interne, Lucian Bode (PNL), a declarat presei că „ancheta este preluată de un procuror și sunt convins că se va face urgent lumină în acest caz. Cine se face vinovat de moartea acestui om, indiferent de cum s-ar fi comportat el... Eu, de fiecare dată, tuturor angajaților MAI le cer să acționeze cu calm și responsabilitate”.

De cât calm au dat dovadă polițiștii, deja s-a văzut. Așteptăm să vedem și partea cu responsabilitatea, pentru a ne convinge de contrariul zicalei „întotdeauna, mortul e de vină”.  
 
Dumnezeu să-l ierte!