ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tradiția pare să ia sfârșit în comuna ieșeană Ruginoasa! Acesta este cel de-al doilea an consecutiv când renumita bătaie cu ciomege nu va mai avea loc decât simbolic. Autoritățile au ajuns la concluzia că în urma acestui obicei, tot mai mulți tineri se aleg cu răni grave.
 
În ultimii doi ani, Poliția și jandarmii au oprit încăierarea tradițională de la Ruginoasa, pentru că de fiecare dată această tradiție se sfârșea cu vărsare de sânge, iar mulți dintre participanți ajungeau pe patul de spital, arată B1 TV.

Sătenii sunt însă revoltați și se plâng că decizia autorităților pune piedici unei vechi tradiții.

Cu toate acestea, obiceiurile de iarnă nu sunt interzise, ci chiar încurajate, însă fără a se apela la violență, după cum s-a decis într-o ședință a primăriei locale.

"Ceea ce am decis în urma ședinței, de a fi interzise obiectele contondente, cred că este o decizie binevenită. Pâ­nă acum, lucrurile luau o turnu­ră care nu ne făcea cinste. Să spe­răm că pe viitor vom putea transforma obiceiurile într-un festival, iar primul demers l-am făcut anul acesta", a declarat primarul din Ruginoasa, Dănuț Nechifor.
 
Până acum doi ani, în dimineața zilei de 31 de­cembrie, bărbații obișnuiau să își pună măștile și își luau bâtele, pregătiți să iasă învingători în confruntarea devenită tradiție. În ultimii ani însă, tot mai puțini tineri participau la obicei , din cauza riscului de accidentare.