ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) a respins solicitarea lui Nicolae Covaci de a fi primit ca membru al UCMR, arată site-ul comentator.ro, care prezintă și un document în acest sens, preluat și difuzat de ȘtiripeSurse. Încă o dată se dovedește cum astfel de organizații provenite din vechiul regim comunist rămân ancorate în sistemul și mentalitatea de tip securistic sau a cultului personalității, asemenea Colegiului Medicilor din România (CMR) sau a Uniunii Scriitorilor din România (USR).

Astfel, Nicolae Covaci, fondatorul Phoenix, a fost informat cu privire la decizia UCMR de a nu-l admite ca membru printr-o adresă scrisă, datată 13 martie 2023 și semnată de Nicolae Gheorghiță, în calitate de vicicepreședinte al UCMR, arată sursele citate.

Ce se arată în documentul publicat de comentator?

„13.03.2023

Stimate domnule Nicolae Covaci,

Vă informăm prin prezenta că Biroul Secției de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Rom'nia s-a întrunit în ședință și a analizat lucrarea scrisă pe care ați susținut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat prin regulament candidaților care nu au studii superioare de specialitate. Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR.

În conformitate cu Statutul și Regulamentele UCMR, Biroul executiv a dispus informarea Dvs. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR.

Nicolae Gheorghiță

Vicepreședinte UCMR”

Încă un Gheorghiță!

Nicolae Covaci (75 ani) este unul dintre cei mai apreciați artiști din România în întreaga lume. Compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician s-a remarcat ca membru fondator al trupei Phoenix, care anul acesta a sărbătorit 60 de ani de la înființare.

Trupa Phoenix este considerată un fenomen al culturii românești și a înregistrat timp de multe decenii un succes internațional fabulos, de care se bucură și în prezent.

Despre Phoenix, liderul său Nicu Covaci declara pentru Agerpres:

„60 de ani de existență înseamnă niște eforturi gigantice, dar și niște bucurii, pentru că totul are un preț. Noi am fost răsplătiți, lumea ne iubește, ar fi bine și ar fi de la sine înțeles ca lumea să vadă și cum s-a petrecut totul, nu numai ce se aude, ce au ascultat, să aibă și niște imagini, să aibă și niște stări emoționale. Eu am văzut filmul și am avut lacrimi în ochi. Este important ca lumea să aibă și o viziune optică și e frumos că acest băiat, Cristian Nema, s-a ocupat să facă acest lucru și îi mulțumesc mult, pentru că asta trebuie să răm'nă în istorie. 60 de ani de existență este o reușită cu care suntem m'ndri. C'nd am văzut filmul, mi s-a str'ns inima. Dacă stau și mă g'ndesc în urmă c'te eforturi am făcut și ce prețuri am plătit pentru tot. Lumea mă felicită pentru tot, dar nu știe ce prețuri am plătit. Important este ce am realizat și ideea este că nu ne dăm bătuți niciodată”, a spus Nicu Covaci.

Luna trecută, realizatorul TV Dan Negru semnala că timișoreanul Nicu Covaci a fost omis la lansarea proiectului „Timișoara Capitală Culturală Europeană”, oferind public o convorbire telefonică avută cu fondatorul Phoenix.

„Respectul trebuie să fie o formă de atenție permanentă. M-a mâhnit aseară o discuție pe care am avut-o cu Nicu Covaci. L-am rugat să-mi permită să o înregistrez ca să v-o arăt.
Sper să îndrept astfel o mare nedreptate!
Nu m-aș fi gândit niciodată că legenda muzicii românești, Phoenix, emblema Timișoarei, nu a fost invitată in proiectul "Timisoara Capitala Culturală Europeană".
Respectul e o formă de iubire. Unde l-am pierdut ?
In 2008, cănd Liverpool a fost Capitală Culturală Europeană, Paul Mc Cartney a susținut acolo un concert memorabil.
Pentru că e de neconceput Liverpool fără Beatles, Constanța fără Hagi, Clujul fără Florin Pierisc, Oneștiul fără Nadia, Timișoara fără Phoenix.
Sunt sigur ca e o gafă birocratică!
Sa recâștigam respectul ! Să ieșim din apă !
Nu te îneci căzând în apă.
Te îneci dacă rămâi acolo.”, scria Dan Negru.

VIDEO din documentarul TVR Har/Jar: