ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Americanii de la Exxon Mobil negociază cu rușii de la Lukoil și cu polonezii de la PGNiG vânzarea participației de 50% din perimetrul petrolifer Neptun Deep din Marea Neagră.

ExxonMobil a hotărât să vândă zăcămintele descoperite în Marea Neagră, iar doritorii se înghesuie. Lukoil și Compania națională de petrol și gaze naturale din Polonia par să fi rămas în cursa pentru zăcămintele americanilor. trei companii ar fi interesate de preluarea de la ExxonMobil a participației de 50% din proiectul Neptun de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră, potrivit unor surse citate de HotNews.

Una dintre companii deja și-a anunțat public interesul, aceasta fiind Romgaz. Celelalte două nu au anunțat oficial, însă potrivit surselor HotNews.ro este vorba despre Compania națională de petrol și gaze naturale din Polonia, PGNiG, și OMV.  Romgaz ar urma să dețină 20% din proiect, compania din Polonia încă 20%, iar austriecii 10%. 

Reamintim că americanii de la Exxon ar intenționa să renunțe la participația sa de 50% la proiectul Neptun din Marea Neagră, alături de care se află și OMV Petrom, care deține tot 50%. Romgaz a anunțat deja că este în discuții pentru preluarea unei părți din participația Exxon. Potrivit surselor HotNews.ro, autoritățile guvernamentale nu sunt sigure că va avea loc până la urmă acest exit al Exxon, chiar dacă au început discuții pentru o eventuală vânzare a participației de 50%.

ExxonMobil discută cu compania rusă Lukoil despre vânzarea participației de 50% deținută de compania americană în proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Următorul pas în cadrul negocierilor este solicitarea accesului pentru Lukoil la camera de date (informațiile tehnice și financiare despre proiect).

Într-o postare pe Facebook, avocatul Gheorghe Piperea a comentat această informație, subliniind faptul că Guvernul Orban, prin abrogarea OUG 114, ar putea ajunge să facă un mare bine rușilor. Piperea spune că unul dintre principalele motive pentru care guvernul liberal a fost învestit la finele anului trecut a fost tocmai îndeplinirea directivei venite de-afară privind mult hulita OUG 114.   Iar dacă americanii de la Exxon vor vinde rușilor gazele românești din Marea Neagră,  redevența va fi redusă la nivel penibil (cel de dinainte de OUG 114/2018), iar gazul va putea fi exportat fără limită, România urmând să se aleagă cu praful de pe tobă. Deci, indirect, gazele s-ar duce la ruși, cu concursul actualului guvern, constată avocatul Piperea.

„OUG nr.114/2018 continea nu numai o taxa pe activele bancare (pe lacomie, adica), o plafonare a costului gazelor pentru populatie, o taxa pe licenta de telefonie 5G, o majorare de capital social al administratorilor de fonduri private de pensii (ca sa fie ferite de faliment si, indirect, pentru a ne fi protejate pensiole) si o taxa pe profiturile exceptionale ale unor companii din energie, ci si o majorare a redeventei platibile de concesionarii de zacaminte de gaze si de petrol si o contingentare a exportului de gaze (cca 2/3 din productia anuala trebuia sa ramana in tara, si nu sa plece la unguri, via austrieci). S-a facut propaganda apocaliptica impotriva acestei reglementări. Mandatul clar de la sponsori a fost abrogarea cu orice pret a acestei reglementari. Printre altele, acesta a si fost unul dintre principalele motive pentru care guvernul actual a fost investit.

Si ceea ce trebuia sa se faca s-a facut - malefica oug 114/2018 a fost abrogata. Ba chiar de 2 ori, prin lege (atacata la CCR) si prin oug (emisa chiar azi, pentru ca sponsorii nu mai puteau astepta decizia CCR - nu le inteleg teama, caci CCR a cam fost culanta cu zisii sponsori in ultimele luni).

Ei, si acum sa zicem ca Exxon chiar ar vinde rusilor gazele romanesti din Marea Neagra. Redeventa va fi redusa la nivel penibil (cel de dinainte de oug 114/2018), iar gazul va putea fi exportat fara limita, poate ca in totalitate, Romaniei urmand sa ii revina praful de pe toba. Sau de pe matrioska. Deci, indirect, gazele s-ar duce la rusi, cu concursul actualului guvern.

Sa te strici de ras, nu alta - Orban, Câtu & co au abrogat o lege in favoarea rusilor. Cum era cu rusofobia asa-zisei drepte romanesti? Dar cu interesul national pe care, cica, il reprezinta umflatele cu pompa bugetara servicii secrete "romanesti”?”, scrie Gheorghe Piperea pe Facebook.