ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Licoarea răcoritoare, cu gust inconfundabil, de pe vremea bunicii a început să fie din nou preparată de gospodinele care nu mai prididesc să adune florile din zone cât mai puțin poluate, fie de pe lângă case, fie de pe câmpuri sau malurile râurilor.

Sunt mari șanse ca socata să devină tot mai cunoscută în străinătate, unde unii români exportă deja flori sau arbuști.

Pe lângă renumele de băutură a copilăriei, socata este considerată și o adevărată terapie pentru afecțiunile digestive și respiratorii. De asemenea, are un conținut bogat în vitamine.
Tinerii au început și ei să prepare socată, iar după preferințe adăugă miere sau portocale. Și pentru fermentație mai rapidă, câteva boabe de orez. Alții exportă flori de soc în străinătate, fie pentru siropuri și ceaiuri, fie pentru preparate farmaceutice.

În doar două săptămâni vor pleca spre export primele flori de soc. Peste 5 tone vor ajunge în țări precum Germania, Bulgaria și Ungaria.

Domnul Nelu cultivă în județul Sălaj, de 8 ani, arbuști de soc și are acum peste 5.000 de plante. Pentru că străinii vor și puieți, acesta și-a făcut recent și o pepinieră.

Aproximativ 2,2 euro costă un kilogram de flori crude, iar uscate, acestea pot ajunge la 6 euro/ kg, potrivit stirileprotv.ro.