ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Franța raportează 9 decese survenite în urma administrării vaccinului Pfizer/BioNTech, însă Agenția Națională de Securitate a Medicamentului (ANSM) consideră că morțile ar fi fără „legătură certă cu serul”, având în vedere că decedații erau fie vârstnici, fie bolnavi, fie aflați sub tratament (dar erau și „foarte” vii înainte să-i „mântuiască” vaccinul - n.red.).

„Având în vedere datele disponibile până în prezent, nu există nimic care să indice că aceste decese sunt legate de vaccinare”, susține Agenția pentru Medicamente din Franța (ANSM), citată de Smart Radio. în actualizarea săptămânală privind monitorizarea vaccinului.

Cele 9 decese au survenit la „persoane în vârstă, care locuiesc în case de îngrijire pentru bătrâni sau în reședințe pentru bătrâni, care prezentau toate boli cronice și se aflau sub tratament intens”. Cu toate astea, majoritatea vârstnicilor se regăsesc măcar într-una din situațiile descrise mai sus, fără ca aceasta să implice un pericol de moarte iminentă, în lipsa unei ingerințe externe.

Au fost contabilizate „31 de cazuri de efecte adverse grave” care au fost identificate după administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, primul care a fost disponibil în Franța (campania de vaccinare a început pe 27 decembrie). „Patru persoane au dezvoltat episoade de tahicardie” (accelerarea bătăilor inimii), motiv pentru care „a fost lansată o alertă cu privire la riscul tahicardiei. O investigație este în curs de desfășurare”, mai arată ANSM din Franța.

În total, au fost identificate 135 de cazuri de efecte adverse, însă „majoritatea corespund unor efecte adverse așteptate sau fără gravitate”, în special „febră, dureri de cap și greață”, continuă ANSM.

Pe de altă parte, nu a fost raportat deocamdată „nici un caz care să dezvolte efecte adverse după vaccinarea cu serul Moderna”, al doilea vaccin autorizat în Franța, la nici două săptămâni după primele livrări, din 11 ianuarie 2021.

Uniunea Europeană a încercat să impună un start unitar al vaccinărilor în toate țările membre, care a coincis oarecum cu Crăciunul anului 2020 sau cu una dintre zilele foarte apropiate de această sărbătoare, în funcție de promptitudinea livrărilor. În cazul Franței, la aproape o lună de la ajungerea primelor doze în țară, peste 823.000 de persoane au primit un vaccin împotriva Covid-19, relevă cele mai recente date publicate de Ministerul francez al Sănătății. Cu toate acestea, după cum a mai relatat ActiveNews, Franța este în topul țărilor europene unde vaccinarea nu a avansat prea repede, pe fondul scepticismului populației.