ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului a condamnat, la Ierusalim, atacul comis de un extremist israelian împotriva Bisericii Ortodoxe Române, pe care sanctitatea sa a descris-o drept „biserică soră”. El a numit atacul ca fiind unul ”terorist”, transmite Patriarhia Ierusalimului citată de SPS.

Biserica Patriarhiei Române din cartierul Musrara al Ierusalimului a fost vandalizată, zilele trecute! Imaginile cu un individ cu barbă au fost surprinse de camerelor de supraveghere. Potrivit presei israeliene, atacatorul este un extremist evreu din coloniile israeliene.

Individul a lovit porțile masive cu un pietroi, dar nu a reușit să le spargă. El a încercat să dea jos emblema Patriarhiei Române, reușind să îndoaie crucea de pe aceasta. El a lovit și camera de supraveghere, reușind să o distrugă, mai informează sursa citată. Incidentul a avut loc în noaptea de 2 februarie.

Biserica românească din Ierusalim a mai fost vandalizată și în alți ani de persoane rămase necunoscute, care au aruncat cu pietre, sticle și gunoaie în ușile lăcașului de cult.

Ramzi Khoury, președintele Comisiei superioare prezidențiale pentru afaceri bisericești, a condamnat cu fermitate atacul, spunând că acesta a fost rezultatul impunității acordate coloniștilor israelieni extremiști care efectuează atacuri asupra locurilor sfinte creștine și musulmane, în special din Ierusalimul ocupat.

Khoury a învinuit direct autoritățile de ocupație israeliene pentru acest atac și pentru toate atacurile anterioare asupra locurilor sfinte. El a cerut tuturor organizațiilor legate de biserică și internaționale să își asume responsabilitățile și „să ia măsuri împotriva celor care încearcă să atragă regiunea într-un conflict religios”.

„Sfințenia bisericilor și moscheilor noastre din Palestina este profanată, moștenirea strămoșilor noștri este încălcată și leagănul lui Hristos și al profetului Mahomed sunt încălcate”, a spus Khoury într-un mesaj.

„Vrem acțiuni eficiente și descurajante, dorim ca întreaga comunitatea internațională să intervină în fața acestor încălcări și să le pună capăt”, a punctat acesta.

Patriarhul condamnă

Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a spus că atacurile extremiștilor israelieni împotriva bisericilor și moscheilor din Ierusalim sunt în creștere alarmantă, iar eșecul autorităților oficiale de a face față acesteia și toleranța lor față de astfel de acte teroriste va duce cu siguranță la alimentarea mai intensă a conflictului din Orașul Sfânt și nu se va putea instaura pacea și stabilitatea.

Preafericirea Sa, Patriarhul Ierusalimului, a cerut comunității internaționale să intervină prin deschiderea unui dialog cu guvernul israelian pentru a pune capăt acestor atacuri teroriste și să stopeze încercărilor continue ale grupurilor extremiste israeliene de a schimba caracterul variat al orașului a Ierusalimului prin forță, prin intimidarea credincioșilor creștini și musulmani, atacarea clericilor, scrierea de graffiti pline de ură pe pereții și ușile bisericilor și moscheilor și, de asemenea, încercările lor detestabile de a controla proprietățile Bisericii, așa cum se vede prin încercările grupurilor radicale israeliene de a prelua proprietățile Bisericii Ortodoxe de la Poarta Jaffa din Ierusalim, în special Hotelul Imperial, Hotelul Petra și alte bunuri imobiliare, folosind metode neprincipiale și prin tranzacții de mituire, extorcare și presiune ilegitimă.

Preafericirea Sa, Patriarhul Teofil al III-lea, a subliniat că Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului și congregația Bisericii Ortodoxe din Țara Sfântă de pe ambele maluri ale râului Iordan, sunt alături de Patriarhia Ortodoxă Română, și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, și le susțin pe deplin împotriva acestui act terorist care reflectă creștere urii extremiștilor israelieni față de religia creștină, în general, și Biserica Ortodoxă, în special, mai transmite sursa citată. Video aici: