ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru Cristian David a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Se pare că trecerea lui Cristian David la cultul pentiscostal în luna mai 2015 nu i-a fost de prea mult ajutor. Dintre toate cultele neo-protestante, cel penticostal este, de departe, cel mai influent în politica dâmboviţeană, deşi procentul de populaţie care îi revine este de doar 1,9%, conform recensământului din 2011. Foşti colegi de partid ai lui David afirmă, că băiatul care era trimis de-obicei după ţigări speră ca apartenenţa sa la cultul penticostal să o facă mai îngăduitoare pe „zeiţa” Justiţie.

De altfel, politicienii români s-au înghesuit să obţină „binecuvântarea” liderilor penticostali, datorită influenţei pe care acest cult o are în Statele Unite ale Americii.

Cu toate acestea, Cristian David a fost trimis în judecată deoarece acesta ar fi primit 500.000 de euro pentru a-şi folosi influenţa pentru emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare în Buzău.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Nițescu (fostul șef de cabinet al lui David) și Marian Cristinel Bîgiu, prefect al județului Buzău la data comiterii faptei, informează Agerpres.

Fostul ministru ar fi primit mita pentru intervenția pe lângă prefectul Buzăului, în numerar și prin intermediul directorului său de cabinet de la acea vreme.

Suma de 500.000 de euro ar fi fost retrasă de la o agenție bancară din București de către Adrian Mladin, reprezentantul persoanei care a beneficiat de retrocedare, pe data de 1 februarie 2008. În aceeași zi, Valeriu Robert Nițescu, suspect în același dosar, i-ar fi înmânat banii lui Cristian David la sediul MAI.

Conform acelorași surse, Valeriu Robert Nițescu, la acea vreme director cabinet al ministrului David, fusese solicitat de Adrian Mladin să-l pună în legătură cu prefectul județului Buzău din acea perioadă, Marian Cristinel Bâgiu, deoarece soluționarea revendicării era tergiversată. Nițescu a promis că va interveni la prefect prin intermediul ministrului David, iar la scurt timp Comisia Județeană Buzău pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor a emis titlul de proprietate asupra suprafeței de 15 hectare.

Pentru intervenția sa, Nițescu ar fi pretins și primit 1,1 milioane de euro, iar 500.000 de euro i-ar fi revenit lui Cristian David.