ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul Informațional: Bradul de Crăciun, din ce în ce mai atacat. Cum răspundem? Ce soluții avem?

De câțiva ani s-a declanșat un atac împotriva Bradului de Crăciun. Acesta nu trebuie să mai fie simbolul sacru în jurul căruia se adună familia și prietenii pentru a primi și împărți darurile de Crăciun. Iar dacă nu poate să fie înlăturat complet, atunci el Bradul de Crăciun trebuie dezbrăcat de orice simbolistică creștină.

Bradul de Crăciun

Bradul de Crăciun simbolizează în tradiția creștină, în primul rând, pomul vieții din Geneză 2:9, Apocalipsa 22:1-2, 14, 19. Are și alte semnificații precum credința în Dumnezeu (Ieremia 17:7-8), bucuria de a dărui: (Leviticul 23:40, Matei 2:11).

Deoarece bradul de Crăciun este asociat cu pomul vieții și rămâne verde tot timpul anului, el îl simbolizează pe Hristos cel veșnic viu.

Inițial, Bradul era împodobit cu fructe și bomboane, dar odată cu trecerea timpului, acestea au fost înlocuite cu obiecte mai puțin perisabile. Astăzi, fiecare obiect din bradul de Crăciun are o semnificație.

Simbolistica decorațiilor din pomul de Crăciun:

- Steaua cu opt colțuri reprezintă, în tradiția creștină, Steaua de la Bethlen, iar în tradiția păgână, reprezintă întregul univers (Matei 2:2). Această stea are adesea 12 raze, simbolizând cei 12 apostoli.

- Globurile reprezintă merele poleite de altădată, respectiv fructele din pomul vieții.

- Dulciurile reprezintă mâncarea adusă de păstori, iar un model folosit frecvent este acadeaua în formă de toiag (toiagul păstorilor) (Luca 2:8).

- Beteaua reprezintă zăpada care stă pe brazii rămași afară.

- Cadourile de sub brad simbolizează cadourile aduse de magi Mântuitorului (Matei 2:11).

- Luminile din brad reprezintă lumina pe care Iisus a adus-o în lume (Luca 1:79).

- Clopotele reprezintă chemarea la rugăciune și la credință (Luca 19:10).

- Colindele reprezintă îngerii care au cântat în ceruri venirea lui Isus (Luca 2:13-14).

Atacul îndreptate împotriva Bradului de Crăciun:

De câțiva ani, Occidentul a fost martorul unor atacuri fizice îndreptate împotriva pomului de Crăciun și a simbolurilor Crăciunului.

În 11 decembrie 2018, un musulman numit Cherif Chekkat a deschis focul în târgul de Crăciun din Strasbourg, strigând: „Allahu Akbar” [Link].

- În 2010, un grup musulman a lansat o campanie cu postere „Raul Crăciunului” în mai multe țări europene [Link].

- În 2015, un protest anti-Crăciun a izbucnit în Ierusalim după ce comunitatea creștină locală a fost acuzată că ar fi permis câtorva copii evrei să participe la decorarea pomului de Crăciun. „Arabii nu ne vor învinge cu cuțite, iar creștinii nu ne vor cumpăra cu cadouri„, au spus protestatarii evrei [Link]

- În 2015, toți cei nouă brazi de Crăciun au fost inițial scoși de pe Aeroportul Internațional Seattle-Tacoma pentru a nu fi constrânși să aduca și o menora evreiască gigantică la expoziția de sărbători, așa cum a cerut un rabin. Abia după ce rabinul a renunțat la solicitarea sa de a adăuga o menora, cei nouă brazi au fost reinstalați pentru seara de Crăciun [Link].

- În 2017, 0 scoală din orășelul german Luneburg a cenzurat sarbatorirea Crăciunului după ce un student musulman s-a declarat ofensat de cântecele difuzate acolo [Link].

- La data de 27 noiembrie 2023, un grup de musulmani a întrerupt tradiționala aprindere a bradului din Michigan, declarând: „Cred că ne-am făcut înțeleși. Am venit aici, am întrerupt evenimentul, am anulat Crăciunul, așa că renunțați la el și voi” [Link].

 - În noiembrie 2023, aprinderea bradului din Seattle a fost tulburată de un grup de activiști pro-palestinieni [Link].

Alte atacuri:

Bradul de Crăciun nu se confruntă numai cu atacuri venite din partea unor fundamentaliști. Adepții corectitudinii politice au început, de asemenea, să muște și ei din această tradiție. Astfel, în urma intervențiilor lor, brazii prezenți în locațiile publice încep să fie încetul cu încetul dezbrăcați de orice semnificație creștină.

Steaua cu opt colțuri din vârful Bradului a început să fie înlocuită cu o stea cu șapte colțuri cu vârful în jos sau chiar cu Steaua Evreiască cu șase colțuri.

Din constatarea că bradul de Crăciun este folosit în scopuri cu substrat negativ, s-a născut ideea și proiectul SEMNUL BUCURIEI având ca inspirație și CRUCEA EROILOR NEAMULUI amplasată pe Vârful Caraiman, Masivul Bucegi, simbol luminos ce se impune dominant în fiecare noapte încă din 1922.

SEMNUL BUCURIEI

In acest context internațional o inițiativă românească ne oferă un răspuns pașnic și inovator. Un vârf de brad în forma de cruce – O CRUCE BIZANTINĂ CU RAZE – LUMINATĂ – este fabricat manual de o mică firmă românească, fiind foarte versatil și putând fi utilizat în multiple modalități, printre care:

- ca vârf pentru bradul de Crăciun

- ca decorațiune tematică în orice suport vertical

- pe suprafețe orizontale, masă sau pervaz de fereastră, utilizând un suport furnizat de producător în pachetul de bază

- pe perete sau orice suprafață verticală având dispusă o decupare în acest scop • este portabil, utilizând un suport de mână furnizat de producător în pachetul de bază

SEMNUL BUCURIEI poate fi alimentat electric din multiple surse, precum:

- adaptor de priză furnizat de noi în pachetul de bază

- orice altă sursă cu conector USB tip A

- computer desktop, laptop etc.

- adaptor de automobil sau camion

- 4 baterii AA în suport furnizat opțional de noi pentru utilizare portabilă • acumulatori/baterii externe reîncărcabile pentru utilizare portabilă disponibili pe scară largă în sistemul comercial

DESPRE SIMBOLISTICA TEOLOGICĂ

Pentru cei care cercetează simbolistica creștin-ortodoxă, poate fi interesant faptul că SEMNUL BUCURIEI are imaginea unei cruci bizantine clasice, cu 12 raze, care simbolizează pe cei 12 apostoli în jurul Mântuitorului Iisus Hristos, o cruce cu raze care emană lumină din interior, simbolistică realizată sub îndrumarea monahală. Totodată, aceasta a primit, pe filiera imnografiei bisericești, și numele de SEMNUL BUCURIEI.

CE AVEM DE FĂCUT

Tradiția bradului de Crăciun s-a generalizat pe plan planetar. Să îl eliminăm acum ca nu „este biblic” cum ne îndeamnă frații pocăiți, nu mai este posibil. Nu putem nici ignora că s-a declanșat fără voia noastră un „război pentru bradul de crăciun„.

În aceste circumstanțe, noi putem acționa în sensul cel mai pozitiv posibil, aducând acest simbol al continuității vieții în ograda noastră spirituală printr-o asociere puternică și impunătoare a acestuia cu principalul simbol creștin.

ASTFEL, ASOCIEREA UNEI CRUCI LUMINATE CU BRADUL DE CRĂCIUN URMĂREȘTE SĂ ÎNTĂREASCĂ MESAJUL CREȘTIN ÎN DETRIMENTUL MESAJELOR ANTICREȘTINE PROMOVATE INTENS ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ.

Puteți găsi o asemenea Cruce de vânzare pe site-ul: https://semnulbucuriei.ro și dacă nu aveți posibilități materiale ideea rămâne valabila de a pune o cruce in vârful bradului. Inițiativa SEMNUL BUCURIEI poate face si donații celor nevoiași care își doresc acest simbol.  

Parteneriat Războiul Informațional