ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 

Unii dintre cei înscriși în actuala cursă electorală, care pretind că sunt „de dreapta”, au prins a se strofoli la alți înscriși în cursa electorală, care și ei pretind că sunt „de dreapta”, pentru că ultimii, urmând niște formalități impuse de legea electorală, ar fi scris în actele de înregistrare la CEC a grupurilor lor de susținere o declarație pe propria răspundere, prin care confirmă că îndeplinesc toate condițiile pentru a deveni președinte al Republicii Moldova, inclusiv faptul că „posedă limba de stat”, îmbinare de cuvinte prezentă în textul legislativ, în timp ce primii, printre care Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Tudor Deliu, au fixat în cele declarate că „posedă limba română”, dovedind prin asta că ar fi mai români decât ceilalți.
 
Eu nu cred că în cazul dat persoanele luate în răspăr (Andrei Năstase, Octavian Țâcu, Constantin Oboroc și Ion Costaș) au scris „posed limba de stat” cu intenția de a înlocui glotonimul „limba română”!
 
Anul trecut, la alegerile parlamentare, când am candidat la Cahul reprezentând Partidul Liberal, am semnat și eu o asemenea declarație, elaborată de Comisia electorală după textul legii electorale, în care noțiunea de „limbă de stat” are rolul de a reflecta un atribut, un element constitutiv al statului, pe care oricine intenționează să ocupe o funcție publică este obligat a-l recunoaște și a-l stăpâni, dar nu denumirea limbii de stat, care, evident, este limba română!
 
În cazul dat se exagerează!
 
Și se exagerează pentru a stârni zâzanie, ori, și mai rău, pentru a transforma chestiunea sensibilă și spinoasă a limbii și identității noastre românești în motiv de discordie între alegătorii de pe flancul românesc!
 
Nu avem destulă ură si suspiciune în randul românilor basarabeni provocate de rețelele și detașamentele antiromânești?
 
Să adâncim ura si suspiciunile dintre noi și cu chestii din astea de doi bani?!
 
Am ajuns să transformăm valorile noastre românești, pentru care unii dintre frații noștri au plătit cu viața, în pretexte de gâlceavă!
 
Cu toate rezervele pe care le am fată de toti cei „de dreapta” înscriși în cursa electorală, nu cred că, în acest caz, barem unul dintre ei ar fi avut intentia de a nega sau de a nu recunoaste limba română drept limbă de stat în Republica Moldova!
 
Bravada afișată de unii care preferă să transforme problemele noastre de limbă și identitate românească într-un drog, în situația în care segmentul românesc din stânga Prutului a ajuns să fie paralizat din punct de vedere politic, provoacă și mai multă repulsie din partea alegătorilor de orientare românească și europeană.
 
Dacă nu ați avut bunul simț de a depăși disensiunile dintre voi pentru a identifica un candidat comun al românilor basarabeni la aceste alegeri astfel încât să nu admitem instalarea uneltelor Kremlinului în fruntea statului, măcar țineți-vă gurile, din care țipați că sunteți români, și nu vă scuipați unul pe altul invocând limba română și identitatea noastră românească!
 
Pentru că deveniți și mai ridicoli și pentru că-i demoralizați și mai mult pe basarabeni, care vor, din tot sufletul lor, unitate românească, dar nu gâlceava și egoismul vostru!
 

 

Ștefan Secăreanu este unul dintre cei mai cunoscuți ziariști din Basarabia. A fost deputat creștin-democrat în Parlamentul de la Chișinău, director al ziarului Țara, realizator la Vocea Basarabiei TV, redactor la Radio Moldova și Televiziunea Republicii Moldova. Portalul ActiveNews este onorat că prin dl.Ștefan Secăreanu readuce Basarabia autentică înapoi, în presa română, acolo de unde a fost izgonită de dușmanii din interior ai României.