ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele brazilian Jair Bolsonaro le-a cerut miercuri, pentru prima dată, protestatarilor care blochează drumurile din întreaga țară să ridice blocajele, deoarece demonstrațiile restricționează dreptul oamenilor de a veni și a pleca și aduc pierderi economiei, transmite Reuters.
 
Protestele au izbucnit duminică, după ce Bolsonaro a pierdut la limită în fața lui Lula da Silva în turul doi al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie.

 
Unii dintre protestatari au cerut chiar o intervenție militară pentru a-l menține pe Bolsonaro la putere.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, Bolsonaro a declarat că înțelege frustrarea oamenilor față de rezultatul alegerilor.
 
   

"Știu că sunteți supărați... Și eu la fel. Dar trebuie să ne păstrăm capul drept", a spus el într-un mesaj postat pe Twitter. "Vă voi face un apel: eliberați autostrăzile".

Bolsanaro i-a încurajat pe brazilieni să aleagă alte modalități de a demonstra.

Bolsonaro a adăugat că Poliția Federală a Autostrăzilor (PRF) s-a mobilizat pentru a ajuta la dispersarea protestatarilor și la eliberarea drumurilor. Dar el a spus că sunt copleșiți deoarece protestele au loc în mai multe locații. "Dificultățile sunt enorme".

Autoritățile braziliene au declarat că fac progrese în eforturile lor de a elimina blocajele instituite în întreaga țară de către camionagii.

PRF a declarat că protestatarii blocau parțial sau total autostrăzile în 126 de locații până miercuri seara, față de aproximativ 190 în noaptea precedentă.

Deși mai mici decât în zilele precedente, protestele sunt încă susceptibile de a perturba distribuția de combustibil, activitatea industrială, livrările de alimente către supermarketuri și transporturile de cereale către porturi.

Anvisa, agenția națională de sănătate, a avertizat că blocajele ar putea duce la o penurie de provizii medicale.

ANP, autoritatea de reglementare în domeniul petrolului, a modificat regulile legate de cerințele minime de depozitare a combustibilului în locurile de distribuție și a relaxat cerințele de îmbuteliere a gazului de gătit, în încercarea de a preveni posibilele penurii de energie.

Abear, un grup comercial care reprezintă companiile aeriene braziliene, a avertizat că aprovizionarea cu combustibil pentru avioane ar putea fi compromisă.

Poliția a declarat că 732 de blocaje rutiere au fost înlăturate în întreaga țară, deși drumurile au rămas blocate sau parțial blocate în 14 din cele 26 de state braziliene, mai ales în state agricole precum Santa Catarina și Mato Grosso, unde Bolsonaro se bucură de o puternică susținere populară.

În declarațiile de marți, președintele brazilian a declarat că protestele au fost rezultatul "indignării și al unui sentiment de nedreptate" în legătură cu votul. Dar el nu le-a cerut în mod explicit susținătorilor săi să dea jos blocadele.

Camionagiii, un electorat cheie al lui Bolsonaro care a beneficiat de politicile sale de reducere a prețurilor la carburanți, au perturbat economia braziliană prin închiderea autostrăzilor în ultimii ani.