ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Steagul secuiesc primit și poziția de „drepți” luată de președintele Iohannis în timpul vizitei în secuime au fost pe placul Budapestei. Mai mult, termenul de „autonomie locală și regională” folosit de șeful statului a gâdilat plăcut urechile oficialilor de la  Budapesta.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat miercuri, la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tușnad, că vizita în „Secuime” a președintelui Klaus Iohannis, poate fi numită o inițiativă „corectă și pozitivă”.

Faptul că președintele României a făcut o vizită oficială în județele Covasna și Harghita, faptul că a ascultat ''stând drepți'' și cu ''multă stimă'' imnul secuiesc, precum și faptul că a primit un steag secuiesc, în schimbul căruia a dat un tricolor românesc, reprezintă ''pași importanți înainte'', a spus vicepremierul ungar.

El a subliniat un lucru pozitiv faptul că, deși președintele României a respins ideea autonomiei pe criterii etnice, a vorbit, totuși, despre autonomie locală și regională, ceea ce, în opinia oficialului maghiar, reprezintă „începutul unui dialog” pe această temă și „acceptarea parțială a ideii de autonomie”.

Referindu-se la autonomia teritorială, Semjen Zsolt a ținut să sublinieze că maghiarii din Transilvania nu au cerut „ceva pentru care nu există precedent” în Uniunea Europeană.

„Nu suntem cetățeni de rangul doi (...), ce se cuvine altora ni se cuvine și nouă (...) Noi, maghiarii, nu am cerut ceva care nu are precedent”, a declarat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale, asigurată de organizatori. 
 
Reamintim că în timpul vizitei,  Klaus Iohannis a trecut cu diplomație peste un moment delicat, prvocat de orgabnizatrori. Primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, i-a oferit președintelui steagul secuilor. „Vă dăruiesc un steag în culoarea cravatei dumneavoastră”, i-a spus președintelui, primarul din Miercurea Ciuc, perceput ca făcând parte din din latura radicală a UDMR. Iohannis a  avut o reacție rapidă, pregătit probabil dinainte pentru un astfel de moment, scoțând steagul românesc, pe care l-a oferit, la schimb. 
Momentul s-a petrecut la o dezbatere organizată la sediul Consiliului Județean Harghita, unde Klaus Iohannis a atins cele trei subiecte sensibile în zonă: descentralizarea, regionalizarea și autonomia pe criterii etnice.