ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timpul mandatului lui Vlad Voiculescu (USR-PLUS) la Ministerul Sănătății au fost numite în funcții publice-cheie foști angajați sau apropiați ai marilor producători de medicamente, relevă Flux.24.ro

Alexandra Tamaș, fosta șefă de cabinet a lui Vlad Voiculescu, a fost recent numită vicepreședintă la Agenția Națională a Medicamentului (ANM), după ce înainte-vreme fusese angajată a gigantului farmaceutic Pfizer. 

Carmen Șotîngă, instalată de Vlad Voiculescu la șefia Direcției de Resurse umane din M.S., a lucrat în perioada 2011 - 2017 ca administrator la Novo Nordisk, companie farmaceutică din Danemarca.

Adrian Gheorghe, pus de Voiculescu la șefia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), este concubinul Alexandrei Năstase, membră a Institutului Aspen, organizație condusă și fondată de Nicolae Voiculescu, unchiul ex-ministrului și fost director al companiei farmaceutice Novartis.

Aceste împerecheri de succes între interese private și structuri ale statului, la limita corupției, nu sunt o particularitate românească în peisajul european. Directoarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a fost lobbyistă pentru Pfizer și AstraZeneca, potrivit Cristoiu Blog. Nu ne mirăm de ce EMA a infirmat scandalul european legat de efectele adverse ale serului Covid produs de AstraZeneca, militând pentru continuarea folosirii „vaccinului” experimental, pe care îl laudă tot atât de mult ca și pe serul Pfizer, spre încântarea lui Valeriu Gheorghiță, care și-a „asumat răspunderea” să meargă pe mâna EMA și să continue campania națională cu toate dozele sus.

Până în 1998, Emer Cooke a reprezentat interesele corporațiilor precum AstraZeneca și Pfizer în organizația-umbrelă europeană pentru industria farmaceutică. În noiembrie 2020, a devenit director EMA. O lună mai târziu, vaccinul contra Covid-19 Pfizer a primit aprobarea UE, iar AstraZeneca puțin mai târziu. De asemenea, este considerată o apărătoare fermă a AstraZeneca, în ciuda numeroaselor efecte secundare raportate.

Pentru anul 2021, EMA are un buget total de aproape 385,9 milioane de euro: 55,5 milioane de euro provin din fonduri UE (aproximativ 14%), iar 330,4 milioane de euro provin din taxele plătite de companiile farmaceutice (aproximativ 86 la sută). Bugetul EMA a crescut constant și semnificativ în ultimii ani: în 2018 era încă 306,6 milioane de euro, în 2019 era de 315 milioane de euro, iar în 2020 era de 355,8 milioane de euro. Ponderea din industria farmaceutică a fost „doar” de 87% în 2020 și 93% în 2019 și 2018, informează sursa citată.