ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Municipiul Timișoara și localitățile Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda rămân încă 7 zile în carantină, s-a decis în ședința CJSU de miercuri. Carantina impusă de Raed Arafat prin ordin DSU expiră miercuri, la miezul nopții, informează Tion.ro.

Inițial, CJSU Timiș decisese sâmbătă seară, probabil și sub impresia creată de protestul anti-restricții desfășurat în aceeași zi, să nu prelungească măsura carantinării orașului și a comunelor limitrofe, după două săptămâni în care lockdown-ul nu a dus la diminuarea infectărilor. Duminică, localitățile respective s-au bucurat de libertate, însă șeful DSU, structura centrală pentru situații de urgență, a inversat decizia locală, oferindu-le timișorenilor încă 3 zile de carantină dură. Între timp, structura locală CJSU se pare că s-a „dat pe brazdă” și a început să joace după cum îi cântă Raed Arafat de la București, aprobând prelungirea măsurii impuse de el cu încă 7 zile, în disprețul dorinței cetățenilor de Libertate și al ineficienței dovedite de această măsură în stoparea epidemiei.

Dar, în lipsă de idei și de management competent, se prelungește unica măsură de care sunt capabili acești „lideri” de carton. DSP a trimis analiza pentru încă 7 zile de carantină către INSP încă de marți seară, iar avizul de la INSP a venit miercuri dimineață. INSP propunea 14 zile de carantină, însă în ședința CJSU care a urmat, consensul a fost obținut doar pentru încă 7 zile, deși au existat și unii membri care au votat pentru 14 zile. Deocamdată, prelungirea a rămas de încă o săptămână, fiind aprobată cu 27 de voturi pentru, 6 împotrivă și 6 abțineri.
 
Conform ultimei raportări, miercuri, 24 martie, rata de infectare cu Covid-19 era 8,43 în Timișoara, 11,45 în Moșnița Nouă, 10,03 la Giroc, 6,9 la Dumbrăvița și 7,35 la Ghiroda.
 
Miercuri, la miezul nopții, expiră carantina prelungită temporar de șeful DSU, Raed Arafat, pentru Timișoara, Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda, dar intră în vigoare prelungirea cu încă 7 zile, votată azi de CJSU Timiș.

Tot astăzi au fost agreate anumite modificări privind regimul în care se va putea circula pentru nevoi esențiale în timpul carantinei. Astfel, magazinele alimentare se vor închide la ora 21:00, iar după ora 22:00 nu se mai poate ieși din casă decât cu declarație. A fost eliminat din declarație motivul activităților sportive în timpul nopții. Pe timp de ziuă, acestea sunt în continuare permise. Totodată, persoanele în vârstă de peste 65 de ani nu mai sunt condiționate în privința intervalului orar în care pot ieși din casă pentru a-și face cumpărăturile sau alte treburi urgente.

„- Se introduce în declarația pe proprie răspundere un paragraf privind deplasarea în scopul vaccinării împotriva SARS-COV 2, cu prezentarea dovezii privind programarea.

– O altă modificare se referă la prelungirea cu o oră a programului de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare până la ora 21.

– Eliminarea restricțiilor orare pentru persoanele peste 65 de ani.

– După ora 22 nu se va mai putea ieși din casă pentru activități fizice, ci doar pentru vaccinare, interes profesional, asistență medicală de urgență și nevoile animalelor de companie”, se arată în hotărârea adoptată miercuri de CJSU Timiș.