ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regulamentul unei școli gimnaziale din București, care prevede obligativitatea purtării uniformei școlare și sancționează nerespectarea acestei norme cu scăderea notei la purtare și cu trecerea absenței nemotivate pentru ziua respectivă, reprezintă discriminare indirectă, a decis miercuri, în unanimitate, Consiliul Național pentru Combaterea Discrimănării(CNCD), după ce a analizat o petiție în acest.

Conform CNCD, scăderea notei la purtare duce la pierderea dreptului la bursă, iar trecerea absențelor nemotivate în catalog, la acumularea acestora și urmată de exmatricularea elevului. Deși a constatat că scopul acestei prevederi regulamentare este legitim, măsura este adecvată și necesară, Colegiul director al CNCD a apreciat că sancțiunile nu sunt proporționale cu scopul urmărit.

"Măsura prevăzută de regulamentul școlar trebuie să țină cont inclusiv de situația persoanelor care fac parte din grupuri defavorizate și nu au posibilitatea financiară de a achiziționa uniforma școlară. Prin tratamentul diferențiat se încalcă dreptul la educație al copiilor aparținând grupurilor vulnerabile", precizează CNCD într-un comunicat.

Școlii reclamate i s-a aplicat o amenda contravențională de 1000 lei. Totodată, Colegiul director recomandă modificarea regulamentului școlii prin eliminarea măsurilor discriminatorii. Hotărârea CNCD va fi comunicată, pentru informare, Inspectoratului Școlar al Municipiului București și Ministerului Educației.