ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) se întrunește joi, 21 octombrie, pentru a discuta impunerea de noi restricții pe seama pandemiei. Reducerea transmiterii virusului în comunitate se dorește a fi atinsă prin carantina de noapte începând cu ora 21 și condiționarea accesului în instituțiile publice de certificatul sau testarea Covid, potrivit Evenimentului Zilei.

Pe lista propunerilor este trecută și una care face referire la angajați, fie că vorbim de cei de la stat, fie de cei de la privat. Programul de muncă al acestora ar putea suferi modificări, fiind create mai multe ture alternative. Grupuri mici de angajați vor lucra în intervale orare diferite.

O altă propunere de pe masa CNSU este legată de evenimentele private (nunți, botezuri, mese de pomană sau parastase) din întreaga țară, care ar putea fi interzise fără excepții în toată țara începând de luni, 25 octombrie.

Purtarea măștii ar putea deveni obligatorie peste tot, deși nu a fost demonstrată științific eficiența acesteia în aer liber, acolo unde poate fi păstrată distanțarea.

Începând de luni, toți elevii intră în vacanță, iar întoarcerea acestora înapoi în bănci depinde doar de evoluția numărului de infectări, potrivit anunțului făcut miercuri de Klaus Iohannis.

„Guvernul va hotărî concret ce restricții intră în vigoare, după ce experții în materie vor stabili aceste norme și le vor transpune juridic.

Începând cu luni, masca va deveni obligatorie peste tot, și în interior și în exterior, și în târguri și la cinema, și dacă vă plimbați pe stradă, este obligatoriu să aveți mască.

Va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând cei vaccinați și cei care, cu legitimație de serviciu, au o treabă legitimă de rezolvat. În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții”, a declarat Iohannis.

Rămâne de văzut modul în care președintele va reuși să implementeze restricțiile anunțate, cu guvernul demis și un CNSU condus formal de Florin Cîțu, care nu mai are legitimitate pentru impunerea unor măsuri extraordinare, impietând drepturi și libertăți garantate de Constituție, după cum a explicat av. Gheorghe Piperea în ziua demiterii guvernului Cîțu.