ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situația copiilor familiei Smicală a înregistrat sâmbătă un nou nivel critic, după ce Maria Smicală, în vârstă de 13 ani, a fost mutată de autoritățile sociale finlandeze într-o altă clinică de psihiatrie, la peste 350 de kilometri distanță de Tampere, pentru a fi separată și de fratele ei, Mihai, nu doar de mamă, Dr. Camelia Smicală. Cu o zi înainte, persoanele care au protestat la ora 13:00 în fața sediului Ambasadei Finlandei la București pentru a treia săptămână consecutiv nu au fost lăsate să depună un memoriu, fiind îndrumate să îl trimită Ambasadei pe cale poștală.

„Pe Maria au mutat-o azi la sute de kilometri (352 km) distanță de Tampere, într-o închisoare asemănătoare celei în care este Mihai. Acesta este locul unde au dus-o (...) Locul unde este dusă Maria este secție de psihiatrie”, a scris dr. Camelia Smicală, sâmbătă, pe contul ei de social media. 
 
Potrivit descrierii de pe pagina web a centrului unde a fost închisă Maria, instituția este destinată adolescenților cu dizabilități severe și probleme mintale. 

„Attendo Wihtori oferă îngrijiri instituționale specializate pentru adolescenți cu vârste între 12 și 17 ani care au nevoie de plasament de reabilitare în perioade de criză. Ariile de expertiză ale Attendo Wihtori includ competență psihiatrică pentru copil și adolescent și asistență neuropsihiatrică și pentru dizabilități”.

Deși Dr. Camelia Smicală, mama Mariei, deține custodia copilului prin decizie judecătorească, nu i-a fost cerut consimțământul pentru internarea fiicei sale într-un centru pentru minori cu dizabilități fizice sau probleme mintale. Maria Smicală nu suferă de vreo afecțiune psihică, dar aceasta este interpretarea rău-voitoare dată de autorități încăpățânării legitime de care a dat dovadă când a evadat din centrul în care fusese închisă anterior, din dorința de a trăi alături de mama ei.

Un anunț asemănător a fost postat sâmbătă și pe grupul Facebook de Solidaritate pentru Dr. Camelia Smicală și copiii ei:

„Ziua 1584. Astăzi, sinistra autoritate finlandeză de protecție a câștigat din nou în monstruoasa confruntare de la egal la egal cu Maria și Mihai. În totală absență a factorului uman, dar mai ales în disprețul legilor, principiului interesului superior al copilului, cu încălcarea flagrantă a drepturilor, inclusiv a celui de a fi ascultați și de a li se permite participarea în luarea deciziilor care le afectează viața, fără a o înștiința pe mamă - tutorele lor legal, au dispus internarea Mariei într-un centru pentru minori cu dependențe, probleme de sănătate mentală ori tulburări de comportament - instituție aflată la sute de km de cea unde cu două săptămâni în urmă l-au închis pe Mihai, și alte câteva sute de km distanță de domiciliul mamei.

Așadar, asistăm la un set de decizii și măsuri aplicate cu bună știință - indiferent de impactul devastator, cu urmări cel mai probabil pe viață asupra copiilor - toate gândite nu numai în contradicție cu nevoile, capacitățile și interesele lor, cât mai ales cu scopul evident de a asigura suspendarea relațiilor între frați și blocarea oricărei posibilități de reîntregire a familiei Smicală”, consideră românii care s-au solidarizat pe social media pentru apărarea copiilor familiei Smicală.

Un alt grup de români a protestat vineri și sâmbătă la ora 13:00 în fața Ambasadei Finlandei la București, având programată aceeași activitate și pentru duminică. Dorind să depună un memoriu la ambasadă, delegația protestatarilor a fost întâmpinată vineri, 7 februarie, cu ușa închisă și draperiile trase, primind indicația de a trimite memoriul pe cale poștală, pentru a primi număr de înregistrare. Deși ziua și ora depuneri petiției fusese de mult anunțată, Ambasada Finlandei nu a dorit să primească petiția sau să discute cu grupul de inițiativă. Protestatarii spun că o asemenea atitudine nu au întâlnit până acum nici la ambasadele unor țări considerate cu probleme în privința respectării drepturilor omului, precum Ucraina sau Federația Rusă, relevă pagina web Războiul Informațional

Dr. Camelia Smicală, mama copiilor sechestrați abuziv de autoritățile finlandeze, le mulțumește românilor care și-au arătat solidaritatea față de familia ei, precum și episcopului ortodox Macarie al Europei de Nord, care a organizat miercuri o seară de rugăciune și dialog la Paraclisul Centrului Eparhial din Stockholm (Suedia).

„Vreau să îi mulțumesc în primul rând lui Dumnezeu că mă rabdă așa cum sunt și nu m-a părăsit! Îi mulțumesc duhovnicului meu și al copiilor, IPS Macarie, pentru că m-a salvat a nu știu câta oară! (...)

Nu în ultimul rând vă mulțumim tuturor celor care ați stat în frig pentru noi, care v-ați găsit timp să luptați pentru copii! Vă mulțumim tuturor celor care vă rugați pentru noi! Numai uniți ne putem salva copiii. Vă iubim pe toți! Dumnezeu să vă răsplătească înzecit!”, scria dr. Camelia Smicală, vineri, pe contul său de social media.