ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova a început vineri, 2 octombrie 2020. Alegerile sunt programate să se țină pe 1 noiembrie, într-un context marcat de epidemia de coronavirus și de influențele geopolitice ale Estului și Vestului în teritoriul dintre Prut și Nistru, potrivit Agerpres.

Doar doi dintre cei 8 candidați la președinția Republicii Moldova au șanse mari să o cîștige: actualul președinte, socialistul Igor Dodon și fostul premier pro-occidental Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), favorita lui Dacian Cioloș (PLUS România, Renew Europe). Ceilalți șase candidați sunt: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat), Violetta Ivanov (Partidul Șor), Octavian Țîcu (Partidul Unității Naționale) și fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă (Unirea).

Bătălia decisivă se va da în turul doi al alegerilor, cel mai probabil, între președintele în funcție, Igor Dodon, perceput ca un politician pro-Moscova, și fostul premier Maia Sandu, considerată proeuropeană. Dacă primul tur va avea loc la 1 noiembrie, a doua rundă de scrutin a fost programată pe 15 noiembrie.

Este pentru a doua oară când acești doi candidați se confruntă la urne: la precedentele alegeri prezidențiale din 2016, Igor Dodon a învins-o pe Maia Sandu în turul doi de scrutin, obținând 52,27% din voturi. Și în 2020 observatorii anticipează o luptă strânsă între cei doi rivali.

Președintele în funcție și-a luat aproape o lună de concediu fără plată, pentru campania electorală

Președintele Igor Dodon a anunțat vineri, 2 octombrie, că și-a luat concediu fără plată pentru a se putea dedica pe deplin campaniei electorale, în cadrul căreia va avansa o propunere de reformă constituțională pentru reducerea numărului de parlamentari. Din programul său mai fac parte „consolidarea statalității” și cooperarea cu partenerii externi, relații reciproc avantajoase atât cu Estul cât și cu Vestul, sprijinirea industriei și a mediului de afaceri, stimularea natalității, proiecte de infrastructură ș.a. 

Igor Dodon, care a renunțat la șefia Partidului Socialist în 2016 când a câștigat alegerile prezidențiale, neavând dreptul ca șef al statului să conducă o formațiune politică -în mod similar cu actualul președinte al României, fost lider al PNL-, își bazează campania electorală pe mai multe direcții de politică externă, dintre care unele le exclud pe altele: implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, restabilirea parteneriatului strategic cu Rusia și dezvoltarea relațiilor cu Comunitatea Statelor Independente (CSI). 

Aceste obiective programatice au fost anunțate de Igor Dodon în cadrul unei reuniuni cu peste 50 de participanți, ținute pe un șantier de construcție a unui drum republican, unde președintele în funcție a anunțat că refacerea infrastructurii rutiere va fi o preocupare de bază în următorii patru ani, deși aceeași preocupare nu a condus la rezultate palpabile în ultimii 4 ani de mandat. În treacăt fie spus, proiectele de infrastructură nici nu țin de atribuțiile prezidențiale, ele fiind de competența Guvernului.

Șefa opoziției din Republica Moldova vine cu un discurs asemănător celui al Uniunii Salvați România  

La rândul său, Maia Sandu, care a ocupat funcția de prim-ministru între lunile iunie și noiembrie 2019, și-a lansat vineri campania pe social media, cu un program axat pe combaterea corupției și a sărăciei. 

„Aceste alegeri nu sunt despre politicieni, ci despre țara noastră, despre țara în care vrem să trăim. Dacă vrem să scăpăm de hoție, de sărăcie, de deznădejde, trebuie să ne mobilizăm cu toții! Împreună putem să schimbăm Moldova! (...) Vine vremea noastră. Vine vremea oamenilor buni. (...) E vremea să ne implicăm toți. E timpul să punem dreptatea și bunăstarea la temelia țării. E vremea ca toți oamenii buni să facă un pas în față și să se unească în jurul unui proiect de țară. La vremuri noi, oameni noi, oameni buni, un stat bun!”, a anunțat candidata PAS.

„Aceste alegeri sunt mai importante poate ca oricând. Avem nevoie de un președinte care știe cum și care vrea să pună Moldova pe calea cea dreaptă. Un președinte care să ne redea speranța în ziua de mâine. (...) Moldova nu-și mai permite corupție. Un stat prost condus este o boală, dar noi avem medicamentul, acesta este votul nostru, este vocea noastră, care se aude tot mai răspicat în case, străzi și orașe. După patru ani de circ și șase luni de criză sanitară, vă întreb un singur lucru: sunteți mulțumiți de cum suntem conduși? Nu a venit oare vremea schimbării? Am fost 4 milioane, am rămas sub 3, vom rămâne și mai puțini dacă nu vom avea curajul să spunem că vremea hoților a trecut”, a avertizat Maia Sandu, citată de InfoPrut

Conform legii din Republica Moldova, în timpul campaniei electorale, candidații pentru fotoliul de președinte își pot face propagandă în cadrul adunărilor, mitingurilor, întâlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în massă, prin expunerea de afișe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare, relatează Radio România Chișinău

În schimb, candidații nu pot folosi resursele administrative în campaniile electorale și nu pot utiliza în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituții de stat sau autorități publice, ori organizații internaționale.

În ziua desfășurării alegerilor este interzisă orice formă de propagandă electorală desfășurată în incinta sau în spațiul adiacent secției de vot.