ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Francezii de la Charlie Hebdo nu se dezmint.  După ce Simona Halep a câștigat primul Grand Slam din carieră, la Roland Garros, controversatul săptămânal francez a publicat o caricatură pe această temă în ediția sa de miercuri, 13 iunie.

Simona Halep e prima româncă după 40 de ani care cucerește titlul la Roland Garros. Cei de la Charlie Hebdo au ținut să marcheze evenimentul printr-o caricatură controversată. „Un român cucerește Roland Garros”, e descrierea desenului în care este prezentat un individ ridicând cupa Suzanne Lenglen și care strigă „Fier vechi! Fier vechi!”. De fapt, o aluzie directă la modul în care francezii i-au văzut și continuă să îi vadă pe cei mai mulți dintre români. Iar jignirile francezilor la adresa românilor din ultimii ani sunt arhicunoscute. Pentru o bună parte a francezilor, România este țara care trimite valuri de țigani în Franța, iar românii sunt făcuți „cerșetori”, „nespălați” și „analfabeți”. 

Cel mai cunoscut episod rămâne cel în care,  înaintea unui meci de fotbal dintre reprezentativa țării noastre și cea din Hexagon, comentatorii francezi ne-au lipit eticheta de „țigani”.  „Sportul național în România nu e fotbalul, e cerșitul”, decretau două marionete în timpul emisiunii „Les Guignols de l'Info”, de pe postul franțuzesc Canal +. 

De notorietate este și cinismul celor de la Charlie Hebdo față de evenimente tragice din ultimii ani. Revista pentru care oameni din lumea întreagă s-au solidarizat, în ianuarie 2015, după atacul soldat cu 8 morți,  a reușit să scandalizeze opinia publică din cauza desenelor sale care nu mai au nicio legătură cu satira.  Pentru că, în caricaturile marca Charlie Hebdo nu au fost iertate nici dramele refugiaților, nici tragediile aviatice în care au pierit sute de oameni, nici catastrofele naturale soldate cu pierderi de vieți omenești. Caricaturiștii de la Charlie Hebdo nu au ratat nici batjocorirea unor simboluri religioase, încălcând,  în numele libertății presei, diversele confesiuni.