ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:45 Sicriul cu osemintele Reginei-mamă Elena a României va ajunge în țară pe 18 octombrie, anunță Biroul de Presă al Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei într-un comunicat transmis, marți, AGERPRES.

„Șeful Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei are onoarea de a anunța decizia Majestății Sale Margareta de a repatria osemintele Reginei-mamă Elena a României. Regina Elena va odihni în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I. Sicriul va ajunge la Aeroportul Internațional Otopeni vineri, 18 octombrie 2019”, informează sursa citată.

Potrivit comunicatului, ceremonia funerară este programată în Catedrala istorică Episcopală și Regală pe 19 octombrie. Reînhumarea va avea loc în Pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale.

Biroul de Presă va face public programul ceremoniilor funerare în ziua de 11 octombrie, mai precizează Biroul de Presă al Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei.
 
Știrea inițială

Odată cu înhumarea regelui Mihai în necropola regală de la Curtea de Argeș, mama sa, regina Elena, a rămas singura suverană a României înmormântată în afara țării.
 
Familia Regală negociază cu autoritățile din Elveția pentru a repatria osemintele Reginei Mamă Elena, care vor fi depuse la Curtea de Argeș, alături de fiul său, Regele Mihai. Familia Regală dorește să aducă osemintele Reginei Mame Elena din Elvetia, la 19 Octombrie, anul acesta, cand urmeaza să aibă loc funeralii naționale.
 
Regina Mamă Elena va fi înmormântată la Curtea de Argeș, alături de fiul Majestății Sale, Regele Mihai, informează TVR.

Prințesă a Greciei și a Danemarcei, Elena s-a căsătorit cu Principele Moștenitor Carol al II lea în 1921 și l-a născut pe Mihai. Căsnicia Elenei și a lui Carol al II-lea a fost o speranță pentru dinastia română, dar s-a năruit în 1925, când Carol a renunțat la prerogativele sale regale pentru a rămâne în străinătate cu amanta.

Principesa Elena s-a ocupat de educația fiului său, care a devenit rege la 5 ani și 8 luni, după moartea Regelui Ferdinand.

În timpul primei domnii a Regelui Mihai, Elena a divorțat de Carol, la presiunile pe care le-a făcut acesta din străinătate. În 1930, odată cu reîntoarcerea lui Carol, românii visau să-i încoroneze la Alba Iulia, ca pe Regii Ferdinand și Maria. Însă Carol al II-lea a obligat-o pe principesa Elena să părăsească România.

I-a permis să își vadă fiul doar două luni pe an. Principesa Elena s-a stabilit la Florența. După înlăturarea lui Carol al II-lea, dictatorul Ion Antonescu i-a cerut să se întoarcă în țară și i-a dat titlul de Regină Mamă și apelativul "Majestate".