ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Despre rolul jucat de cei de la HotNews și de agitatorul propagandist Dan Tăpălagă, cel mai fidel tovarăș de drum al icoanei anti-corupție, Laura Codruța Kovesi, în momente-cheie, s-a tot scris. Cațavencii.ro ne amintește din nou modul în care continuă să funcioneze mașinăria HotNews, la o apăsare de buton, atunci când „statul de drept” este atins acolo unde-l doare mai tare, în reprezentanții săi sacrosancți.


Jurnalistul Patrick André de Hillerin scrie în articolul „#noapteacahotnews”, în Cațvencii.ro, că, deși nu există date care să stabilească o relație directă între vreo instituție a statului și HotNews, există coincidențe care bat la ochi. „De fiecare dată când "statul de drept” e lovit în reprezentanții săi sacrosancți, HotNews iese din amorțeală și se pune singurel în fruntea trupei de alămuri care defilează intonând imnuri de slavă”.


Textul semnat de Patrick André de Hillerin nu mai are nevoie de niciun comentariu, redând perfect modul în care HotNews oblăduiește DNA și SRI.


„Lungi perioade, HotNews încearcă să pară o instituție media onestă, care culege informația și o redă fără interpretări, în interesul superior al informării corecte a publicului. Dar interesele cu adevărat superioare sunt altele, iar ele se manifestă din când în când, necesitând toate tunurile disponibile pe piața apărătorilor de profesie. Pentru că, deși instituțiile statului au propriile mijloace de a se apăra, au pârghii nenumărate la dispoziție pentru a pune lucrurile în mișcare și au legea, de cele mai multe ori, de partea lor, ele simt nevoia să puncteze masiv în războiul de imagine pe care-l duc în propriul interes. DNA este o astfel de instituție care apără nu principii, nu idei, ci oameni. Site-ul instituției se transformă, periodic, în agenție de PR pentru șefa Direcției. Iar când site-ul instituției pare insuficient pentru a spăla onoarea nereperată a doamnei Kövesi, DNA se adresează CSM. Asta, pe lângă sesizările periodice făcute la CNA și pe lângă procesele intentate de șefa DNA în nume propriu. Sunt doar patru dintre căile de atac folosite de către Laura Codruța Kövesi în mod frecvent. Dar sunt insuficiente. Statura funcției nu-i permite procurorului-șef al DNA să întrețină un cont de Facebook sau să aibă un blog prin intermediul cărora să-și exprime constant părerea. De aia are nevoie de ceva mai mult. De o presă favorabilă, de exemplu. Dacă ar avea buget, probabil că și-ar angaja direct o agenție de relații publice și ar cheltui bani pentru plasarea de advertoriale, mai ales în perioadele de criză, pentru a acoperi zgomotos acuzele ce i se aduc și pentru a insista asupra truismului că nu e bine să fii corupt și să furi.

Cum nu există în bugetul oficial al DNA sumele necesare unei astfel de activități, se descurcă și instituția cum poate, apelând la prieteni. Iar prietenii pot fi alte instituții de forță ale statului, mai flexibile contabil și mai puțin obligate să-și țină cheltuielile la vedere. Atunci când își prezintă bilanțul anual, orice dosar despre care vorbește DNA în respectivul bilanț poate fi verificat. Atunci când SRI își prezintă glorioasele rezultate în lupta subterană pentru apărarea patriei, verificarea succeselor enunțate e imposibilă. Teoretic, bugetul din ce în ce mai mai mare al instituției este folosit pentru a-i ține departe pe dușmanii României. Practic, nu se știe. Nici măcar Curtea de Conturi n-a reușit să afle unde s-au dus, de exemplu, în 2014, sute de milioane din bugetul SRI.

Deci SRI, de exemplu, ar cam avea bani pentru a face ceea ce DNA nu poate face la vedere: PR pentru instituțiile de forță. Ar avea și relațiile necesare. Nu înseamnă că o și face, dar…

Existența ofițerilor acoperiți în presa din România nu mai este un secret de multă vreme. Numai istoria recentă ne-a adus confirmări prin mărturisirea lui Turcescu sau prin afirmația făcută de Maior că acoperiții din presă sunt o necesitate. Acești acoperiți sunt nu oameni care aduc profesioniștilor informații, ci oameni folosiți pentru a răspândi informațiile pe care instituția le dorește răspândite. Sau pentru a acoperi informații pe care instituția și prietenii săi de suflet le vor ascunse sau, măcar, rapid uitate.

Nu există date care să stabilească o relație directă între vreo instituție a statului și HotNews, de exemplu. Dar există coincidențe care bat la ochi. De fiecare dată când "statul de drept” e lovit în reprezentanții săi sacrosancți, HotNews iese din amorțeală și se pune singurel în fruntea trupei de alămuri care defilează intonând imnuri de slavă. De fapt, cei de la HotNews sunt mai inteligenți de atât. Laudele și spălarea de cadavre sunt lăsate în sarcina eșalonului doi. Doar Tăpălagă și Pantazi mai comit, din când în când, câte o odă personală, frumos învelită în chemări la luptă dreaptă. Căci ăsta este modul de acțiune al celor de la HotNews: chemarea la luptă. Oricând se găsește câte o cauză bună, un ideal nobil, o ființă pe nedrept atacată pentru care merită să lupți”.


Textul integral poate fi citit AICI.