Catedrala Națională în cifre, la 1 an de la sfințire

La un an de la sfințire, site-ul Basilica prezintă o perspectivă sumară, în cifre, a ceea ce a însemnat până în prezent acest proiect național. La 25 noiembrie 2018, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhul Daniel al României au oficiat slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului, eveniment unic în istoria recentă a României, la care au luat parte zeci de mii de români. Și, deși Catedrala a fost sfințită în Anul Centenar în stadiul „la roșu”, peste 150.000 de români au venit să o viziteze și să se închine în Altarul ei în acele zile, între 25 noiembrie – 2 decembrie.
110 milioane euro
Pentru că numărul materialelor din presă a crescut odată cu catedrala, dar de cele mai multe ori se pierde semnificația profundă a acestui proiect național, sumele cheltuite cu Catedrala Națională au fost intens vehiculate.
110 milioane de euro a fost suma totală cheltuită până la sfințirea catedralei „la roșu”. Însă eforturile Bisericii nu s-au concentrat exclusiv în această zonă. În ultimul deceniu au fost investite mai mult de 150 de milioane de euro în domeniul filantropic, în cele peste 700 de instituții sociale ale sale.
134 de ani de așteptare
Necesitatea construirii unei Catedrale Naționale în București s-a resimțit mai ales după Războiul de Independență din 1877-1878.
După proclamarea României ca Regat, în anul 1881, Regele Carol I al României a înaintat Camerei Legislative, în anul 1884, un proiect de lege privind construirea unei Catedrale creștin-ortodoxe în București.
Deși avea să fie amintit și reluat de mai multe ori, proiectul avea să devină realitate abia la 134 de ani distanță.
10 ani de lucrări
Imediat după întronizare (30 septembrie 2007), Patriarhul Daniel și-a asumat mandatul înaintașilor și a reluat cu prioritate proiectul Catedralei Mântuirii Neamului.
Slujba de punere a pietrei de temelie pe amplasamentul din Dealul Arsenalului, a fost oficiată pe 29 noiembrie 2007, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.
După numeroase demersuri pregătitoare, Patriarhia Română a demarat lucrările de construcție la sfârșitul anului 2010. În prezent, lăcașul de cult nu este deschis publicului larg și va mai fi în lucrări pentru trei sau patru ani.
150.000 de vizitatori
Deși Catedrala a fost sfințită în Anul Centenar în stadiul „la roșu”, peste 150.000 de români au venit să o viziteze și să se închine în Altarul ei în perioada 25 noiembrie – 2 decembrie.
Papa Francisc a fost și el pelerin în Catedrala Națională, în timpul vizitei întreprinse în țara noastră la finalul lunii mai.
350.000 de eroi
Catedrala este dedicată tuturor martirilor care și-au jertfit viața pentru unitatea noastră de credință și de neam.
O listă cu 350.000 nume ale eroilor români cunoscuți din toate timpurile a fost depusă în piciorul Sfintei Mese, într-un gest cu valoare de simbol liturgic și patriotic făcut de Patriarhul României înainte de sfințire.
28 de uși „străjuite” de sfinți
Catedrala Națională are 28 de uși de bronz cu reprezentări iconografice. Acestea vor fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată a ușilor în caz de alarmă. De asemenea, Catedrala are un total de 392 de ferestre.
Catedrala înaltă de 120 de metri va fi dotată cu 8 lifturi.
8 tone de mozaic
Catapeteasma Catedralei Mântuirii Neamului, realizată în întregime în tehnica mozaic, este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiunile ei impresionante: 23m lățime si 18m înălțime. Pe suprafața totală de 408 mp s-au folosit 8 tone de mozaic.
Întreg lăcașul de cult va fi decorat la interior cu pictură în tehnica mozaic.
25 de tone – cel mai mare clopot cu balans liber din lume
Toate cele 6 clopote ale Catedralei Naționale adună 33 tone și sunt montate la o înălțime de 60 de metri.
Clopotul mare are o greutate de 25 de tone, înălțime și diametru de cca. 3 metri și este cel mai mare clopot cu balans liber din lume. Este dedicat eroilor neamului și va putea fi auzit numai la evenimentele și sărbătorile importante.
Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului au fost realizate la fabrica Grassmayr din Innsbruck – Austria, au o garanție de 15 ani și o viață apreciată la peste 400 ani.
5 biserici „răstignite”
Amplasamentul Catedralei Naționale simbolizează o reparație morală sau „o lumină de Înviere” pentru cele cinci biserici „răstignite”, dintre care trei – Alba Postăvari, Spira Veche și Izvorul Tămăduirii au fost demolate, iar două – Schitul Maicilor și Mihai Vodă au fost translate de către regimul comunist spre a construi pe locul lor Casa Poporului.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)