ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


MOTTO: „Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, 1.130.426 de membri activi (!!!!, ooooo!!!, n.n.) militează pentru o societate mai dreaptă. De când s-a lansat, Declic a devenit CEA MAI PUTERNICĂ COMUNITATE de cetățeni din țara noastră (!!!!, ooooo!!!, n.n.). Ne preocupă mediul-natural și social, ne preocupă educația, sănătatea, drepturile omului și valorile democratice. Dacă ești pe aceeași frecvență cu noi, am fi bucuroși să te avem alături. Implică-te și tu în comunitate.” (de pe pagina comunității DECLIC. ro, DESPRE NOI)
......................................................................................

Cred că nu sunt singura care a observat că în apropierea Crăciunului, brusc, este reanimat cu tenacitate sloganul „De Crăciun să fim mai buni” iar pe ecranul televizorului curg imagini cu dubițe încărcate de pungi cu cadouri și cu cetățeni plini de iubire contribuind la distribuirea acestora... cuvântul „emoționant” se lipește pe buzele prezentatoarelor TV și rămâne lipit acolo, țanțoș, pentru toată perioada sărbătorilor. E suficient ca „de Crăciun să fim mai buni” sau, hai! să zicem că mai avem un „hop” de bunătate și empatie de Paști... și-am scăpat! În restul anului nu-i nevoie să ne străduim decât la „azilele groazei” și la „femeia care a născut în fața spitalului, pe o folie PVC”. Populația are o reacție afectivă moderată și mai mult indusă la toate acestea, iar televiziunile storc binevenitul „eveniment” de ultima picătură de interes dramatic... apoi se aud câinii lătrând, precum și caravana trecând, nepăsătoare. Dar de ce, oare, se întâmplă așa? Aș spune pentru că reacția normală, omenească și spontană a fost înlocuită, cu larghețe, cu ACTIVISMUL.

Iar ACTIVISMUL, din punctul meu de vedere, ca înlocuitor al emoției naturale, erodează cumplit omenescul. ACTIVISMUL nu este pentru oameni maturi sau în vârstă, ci scoate în stradă tineri lipsiți de o înțelegere caldă a unei situații dramatice, pentru că nu au trecut încă prin destule întâmplări care ar putea să-i miște și să-i modeleze. De aceea, fiind o formă fără fond, ACTIVISMUL mimează compasiunea, scriind pancarte și generând sloganuri care o înlocuiesc cu succes. ACTIVISMUL își este autosuficient și limitează reacția cetățenilor la „eveniment”. Că e flash mob, protest, marș cu sloganuri „de impact” afișate sau orice altceva, important e să se filmeze, să se facă „self”-iuri, să apară în presă, să se afle și să se bifeze. Toate acestea sunt OK. De multe ori „cauza” pentru care se organizează aceste evenimente le este străină celor care participă nemijlocit, dar, hei! e „trendy” să mergi la protest, la paradă, la „flash mob dance”, căci îți asigură vizibilitate și publicitate.

Comunitatea DECLIC e un exemplu de „manual” pentru acest tip de activism... dacă aruncăm o privire pe pagina lor, observăm cu ușurință că temele pe care le abordează sunt de multe ori și în mod explicit politice, numai că ele sunt livrate în piața publică temeinic ambalate în staniol, prin efortul nenumăratelor marmote cu lăbuțe dibace. Deși, cu toată marmotăraia, prezentarea evenimentelor e făcută fără nicio urmă de subtilitate, ci rudimentar, așa... ca pentru proști... Dacă nu mă credeți, ia priviți câteva teme abordate de către COMUNITATEA DECLIC și felul în care încearcă să ispitească posibilii participanți:

„...«Gabriela Firea și Marius Budăi, miniștrii groazei!» ...Ca să reușim, te așteptăm și pe tine joi, 13 iulie, de la ora 19:00, în Piața Victoriei. Vino să fii vocea celor din căminele groazei, care nu se pot apăra singuri. Pregătim 500 de foi negre, cu mesajul # ToțiȘtiau, și un banner mare cu mesajul pentru premier: Afară cu Budăi și Firea! # Niștemonștri # ToțiȘtiau! Te așteptăm să ridici și tu una din cele 500 de foi negre, în solidaritate cu victimele din căminele groazei și să strigi alături de noi «Afară cu Budăi și Firea! »...”

...sau:

„...«Protest împotriva lui Gheorghe Burnei» ...Să-ți explic cum va decurge protestul. Un actor în costum de măcelar mânjit cu cerneală roșie, îl va reprezenta pe Gheorghe Burnei. Acesta va avea un bisturiu din polistiren, confecționat de un artist. Vom afișa un banner cu mesajul Burnei nu trebuie lăsat să profeseze! Pentru ca presiunea publică să fie mai mare, facem protestul în aceeași zi în care chirurgul va fi audiat de Colegiul Medicilor București. Eu, personal, mă voi asigura că această informație ajunge la jurnaliști. Vom chema la protest toți jurnaliștii cu care suntem în contact. Și, pentru a ne asigura că știrea va fi preluată, vom trimite un comunicat de presă la scurt timp după acțiune. Ocazie cu care vom insista din nou că Burnei nu trebuie lăsat să profeseze, pentru că este un pericol pentru pacienți.”

...sau:

„...«Ce nu știi despre Hidroelectrica?» ...România are proceduri de infringement deschise pentru încălcarea directivelor europene de mediu. Îmi vine în minte exemplul cu proiectul Belareca-Cerna, care presupune devierea debitului râului Belareca, unul dintre cele mai valoroase din țară. Se încalcă atât Directiva Cadru privind Apa, cât și Convenția Europeană a Peisajului. Având în vedere toate aceste aspecte, mă întreb cum poate fi considerată Hidroelectrica o companie de încredere, în care merită să investim? În primul rând, ar trebui să-și rezolve problemele de legalitate și credibilitate. Depinde de fiecare dintre noi să distribuim informațiile către cei apropiați și nu numai. Cred că merită să ne informăm corect despre riscurile asociate cu Hidroelectrica și să nu ne grăbim să cumpărăm acțiuni doar pe baza manipulării din campaniile de promovare.”

...sau:

„...«Discuție despre primul proces pe climă» ...Am dat în judecată statul român, în primul proces în care cerem măsuri concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. Ca să nu mai pierdem timpul așteptând după politicieni, le cerem judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj să oblige Guvernul la măsuri prin care să crească ponderea regenerabilelor la 45% până în anul 2030. Procesul va începe lunea viitoare la Curtea de Apel Cluj. Vrem ca, până atunci, să afli de la specialiști și de la avocații noștri ce ne-am propus cu această acțiune. Așa că am pregătit un webinar live, în care suntem pregătiți să îți răspundem la toate întrebările. Trebuie doar să te înscrii acum la evenimentul de joi, 6 aprilie, de la ora 18:00.”

Ei, vedeți, dragi inocenți? Vedeți cum vă dau ei muriță-n guriță scenariul protestelor „aproape spontane”, născute din indignările voastre, în timp ce voi habar n-aveați că vă fierbe indignarea-n stomac? Cum au ei grijă să nu investiți în Hidroelectrica, fiind astfel cei mai buni gardieni ai banilor voștri? Cum îl ajută ei dezinteresat pe „terminatorul de chirurgi români”, Emanuel Ungureanu, cel care-a încercat să-i bage pe toți la pușcărie, deoarece găsise o „filieră chirurgicală” mai interesantă peste hotare? Cum se ocupă ei de „regenerabile” cu același avânt revoluționar cu care s-au ocupat de toate cele, adică de petiții cum ar fi: „Demnitate pentru persoanele transgender” (apropo, numărul lor în România este estimat la 120 000 de persoane, conform ACCEPT... credeți așa ceva?) sau ...„Audit internațional și desființarea Ministerului Educației” sau ...„Echivalarea Bacalaureatului cu mediile din clasele IX-XII” și alte fantezii... și alte bazaconii.

Întrebare: dacă mult-apreciata comunitate DECLIC are 1.130.426 de membri activi (poate și cotizanți, cine știe...) de ce mama naibii nu reușește să scoată la protestele lor cu ștaif, anunțate cu multă vreme înainte și trâmbițate peste tot, mai mult de câteva zeci de persoane de-astea, active și militante, care, după cât sunt de fragede ca vârstă, probabil că nici n-au habar pentru ce protestează? Și-un corolar: de ce nu e în stare comunitate DECLIC să tipărească, pentru un număr așa de impresionant de membri -pe prezența cărora, la protest, se bazează, desigur!- decât 500 de amărâte de cartoane cu # TOȚI ȘTIAU?