ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lucrările pe canalul Bâstroe continua, în ciuda agitației de la București. Ucrainenii nu par să ia în seamă obiecțiile autorităților române și nici nu par îngrijorați de consecințele dezastruoase pentru Delta Dunării, a activității lor. La fel ca unii oficiali sau ziariști de la București.
 
Jurnalistul Dan Andronic remarcă despre aceștia: „Pot vorbi despre țărișoară doar în cadru organizat și cu limite de discurs stabilite de alții. Din acest punct de vedere se aseamănă cu Ziariștii care găsesc doar virtuți în distrugerea Deltei Dunării. Bine că nu s-au atins de Delta Văcărești că ieșea un scandal monstru!
 
Prostia cu acuzațiile de propaganda rusească e clasică, numai că are o mare hibă: ucrainienii au adâncit Canalul Bâstroe fără să ceară voie, încălcând tratate internaționale, ei au mințit că doar întrețin șenalul navigabil (este singura dată în istorie când curățând un șanț îi dublezi adâncimea), mâine-poimâine vor începe și o hidrocentrală (așa cum au anunțat la Bruxelles), iar noi stăm ca muții. Ca Mutu, pardon.
 
Sau cum zicea Ion Cristoiu: Ucrainienii nu se uită la chelneri, au acces direct la patronul restaurantului. Așa este, dar orice chelner așteaptă o mică șpagă.
 
Ca să fiu bine înțeles: Putin e un criminal, invazia rusească este o crimă împotriva umanității, Ucraina are dreptul și datoria să-și apere și să-și recupereze tot teritoriul, să radă de pe fața pământului forțele rușilor, să bombardeze Moscova.
 
Dar ce legătură are asta cu Delta Dunării, nici George Simion nu poate explica. În schimb poate folosi cuvintele simple ale lui Dan Barna, un alt chelner politic: O problemă care nu mi-a fost comunicată, nu există!”, a comentat cunoscutul ziarist EVZ.
 
La București, ambasadorul Kievului dezminte acuzațiile cu privire la lucrările de dragare ale canalului, deși chiar Ministerul Infrastructurilor Ucrainei a confirmat public că s-a adâncit până la 7 metri iar pe Bâstroe sunt filmate nave dragor care lucrează. Vonform măsurătorilor, Dunărea a scăzut cu 70 de centimetri pe canalul Sulina, la vărsarea în mare, relatează Evenimentul Zilei.
 
Un dragor ucrainean Ingulsky a fost filmat în timp ce lucra pe brațul Chilia, de pe Dunăre, la adâncirea canalului navigabil. Nava aduna mâlul de pe fundul canalului Solomonov, de-a lungul brațului Chilia, netulburată de agitația oficialilor de la București.
 
Pe brațul Chilia, în aval de Periprava, la intersecția canalului Bâstroe cu brațul Chilia, sonarul indică o adâncime de 6,9 metri până la aproape 8 metri, conform jurnaliștilor Observator News. VIDEO:
 
 
Între timp, s-a trezit și Comisia Europeană (video mai jos), care cere, și ea, explicații Ucrainei, dovedindu-se încă o dat minciunile Ucrainei, care afirma că a săpat la Bâstroe cu sprijinul României, Comisiei Europene și al Comisiei Dunării.
 
ActiveNews a devoalat minciunile AICI:
 
 
VIDEO A3: