ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O serie de sondaje arată că europenii sunt printre cei mai sceptici la vaccinuri din lume, conform EuroNews. În România, 56,3% dintre cadrele didactice spun că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva noului coronavirus.
 
În România, într-un sondaj de luna trecută, doar 30% dintre români spuneau că se vor vaccina împotriva noului coronavirus, 36% declarau că o vor face după o perioadă în care vor vedea că cei care s-au vaccinat nu au pățit nimic, iar 25% afirmă că nu se vaccinează, arată un sondaj Avangarde, citat de presa online. De asemenea, 9% dintre cei intervievați au spus că nu pot spune încă ce vor face, iar 1% nu au vrut să răspundă la întrebare. În ceea ce privește motivul pentru care cei 25% au spus că nu se vaccinează, 24% dintre ei au declarat că nu cred, în general, în vaccinare, 72% nu cred în eficiența vaccinului, iar 4% nu au răspuns.

Un sondaj de la finele lunii octombrie, la care au participat peste 13.400 de oameni din 19 țări europene a relevat că polonezii au avut cele mai multe răspunsuri negative la întrebarea dacă se vor vaccina împotriva noului coronavirus. 
 
Franța se află și ea printre cele mai sceptice țări, doar 59% dintre respondenți spunând că s-ar vaccina dacă vaccinul se dovedește sigur și eficient (ceea ce nu poate fi cazul în ceea ce s-a pus recent pe piață: vaccinuri insuficient testate, ale căror reacții adverse pe termen lung sunt necunoscute -n.red.).

Suedia (65,23%), Germania (68,42%) și Spania (74,33%) au dat, de asemenea, dovadă de mai mult scepticism decât alte țări dezvoltate, precum SUA (75,42%) și Coreea de Sud (79,79%).
 
Acesta nu este singurul sondaj care arată că cetățenii europeni sunt printre cei mai îngrijorați în legătură cu vaccinurile.

Un sondaj realizat în noiembrie de Forumul Economic Mondial (WEF) și Ipsos a arătat că francezii ar fi cei mai puțin receptivi la primirea unui vaccin anti-coronavirus după aprobarea acestuia. De asemenea, potrivit sursei citate, Spania și Italia s-au arătat mai sceptice decât alte țări.

Rezultatele sondajului au fost în mare parte asemănătoare cu cele ale unui sondaj global din 2019, realizat de organizația non-profit Wellcome și Vaccine Confidence Project (Proiectul privind Încrederea în Vaccinuri), care a relevat că țările europene au încredere mai scăzută în vaccinuri decât alte țări ale lumii.

„Tendința predominantă pe care sondajul nostru cu participanți din întreaga lume a arătat-o este că, cu cât o țară este mai bogată și mai dezvoltată economic, cu atât mai scăzută este încrederea pe care cetățenii ei tind să o aibă în vaccinuri”, a declarat Imran Khan, responsabilul cu angajamentul public al Wellcome Trust. 
 
Aproape două treimi dintre germani s-au arătat dornici să se vaccineze împotriva noului coronavirus, potrivit unui sondaj YouGov, solicitat de agenția de știri DPA, citată de Deutsche Welle

În timp ce 32% dintre respondenții germani spun că ar vrea să se vaccineze cât mai curând posibil, 33% spun că s-ar vaccina numai după ce vor vedea ce efecte are produsul asupra altora. 

Aproximativ 19% au spus că nu vor să se vaccineze deloc, în timp ce alți 16% s-au declarat indeciși.

Mai bine de jumătate dintre respondenți (57%) au declarat că își fac griji în privința posibilelor efecte adverse ale vaccinării anti-coronavirus.
 
Un alt sondaj realizat de Centrul de Studii Sociologice al Spaniei, cu participarea a 2.130 de oameni, a relevat că, deși o treime din populație ar fi gata să se vaccineze imediat împotriva COVID-19, majoritatea respondenților (55,2%) ar aștepta mai degrabă să vadă efectele vaccinului la alți oameni, potrivit News EU. Cu toate acestea, guvernul socialist al Regatului Spaniei își amenință cetățenii cu notarea într-un registru electronic a persoanelor care nu doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului, bază de date care va fi partajată la nivelul Uniunii Europene, fără ca datele să fie accesibile publicului larg. Iar asta deși autoritățile spaniole pretind, ca și cele române, că nu vor obliga pe nimeni să se vaccineze dacă nu dorește.
 
În Italia, un studiu separat, realizat de Institutul de Cercetare al Grupului Științific de Lucru (SWG) a arătat că aproape 40% dintre italieni vor opta să nu se vaccineze. 
 
În România, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” a realizat, în perioada 16 – 21 decembrie 2020, un sondaj în rândul angajaților din învățământ, pentru a constata care este percepția acestora privind redeschiderea unităților școlare și vaccinarea voluntară. Dintre cei 13.356 de respondenți, 56,3% spun că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva noului coronavirus, iar 43,2% declară că doresc să revină la școală (cu predare față către față) înainte de începerea campaniei de vaccinare.