ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a oferit detalii în scandalul cu Raed Arafat. „Nu e vorba să cedăm.” „Nu cred că domnul doctor Raed Arafat este proprietarul medicinei de urgență din România”, a declarat Rafila la Antena3
 
Totodată, la același post, el a mai făcut dezvăluiri cu referire la colonelul Valeriu Gheorghiță și șefii lui, care decideau închiderea școlilor fără a avea nici o capacitate profesională de a face asta. Deducem că fel s-a întâmplat și cu Bisericile. „În acest comitet tehnico științific care lua deciziile și care cred că mai este și astăzi, dar nu s-a mai întrunit de foarte mult timp cred, majoritatea celor care luau decizii nu erau medici. (…) Majoritatea celor care erau acolo erau militari. Erau aproape oameni absolut ok, nu am nici o problemă, dar dacă discuți de o problemă medicală în principiu deciziile trebuie luate pe baza recomandărilor celor care sunt sunt de meserie și care fac lucrul acesta”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

Ministerul de interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care, de fapt, vizează reorganizarea instituției.

Potrivit acestui proiect de lege, asistența medicală de urgență ar fi coordonată de Departamentul pentru Situații de Urgență condusă de Raed Arafat. 

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila acuză că nu a fost informat despre acest proiect. (articolul continuă dedesubt) VIDEO
 
 

Întrebat dacă este gata să îi cedeze lui Arafat asistența medicală de urgență, Alexandru Rafila a precizat: 

"Nu e vorba să cedăm. Nu cred că domnul doctor Raed Arafat este proprietarul medicinei de urgență din România, așa cum nici eu nu sunt în vreun fel proprietarul sistemului de sănătate.

Discutăm de niște atribuții care sunt definite în diverse acte normative, inclusiv în Codul Administrativ care reglementează domeniile prin care acționează fiecare minister din acestă țară. Cred că este suficient să citim numele celor două ministere. 

Lucrurile au fost construite pas cu pas, inclusiv referirea la o Ordonanță pe care a generat-o domnul doctor Arafat în 2014 când a plecat de la ministerul Sănătății în poziția de secretar de stat la MAI, când face referite la coordonarea medicinei de urgență, dar în situații de urgență.

Eu nu cred că situațiile de urgență reprezintă o normalitate. Alea sunt situații excepționale. Este firesc ca undeva să existe o integrare a activităților.

Dacă starea de normalitate devine o stare de urgență atunci mi-am pus și eu o serie de întrebări. Unde vrem să ajungem?

Există o confuzie deliberată care se lansează pe piață între medicina de urgență, care este o specialitate medicală, iar situația de urgență este cu totul altceva.

Medicina de urgență înseamnă că există un corp medical calificat format din medici de specialitate medicină de urgență și asistenți medicali care lucrează în serviciile de ambulanță și în unitățile de primiri urgențe.

Aceste două structuri sunt finanțate integral de ministerul Sănătății, iar coordonarea în momentul de față este abuzivă, nu este susținută de niciun act normativ.

În momentul de față se numește coordonare operațională, adică noi plătim și DSU îi coordonează.

Nu vrem să luăm pompieri la ministerul Sănătății, nu vrem să facem descarcerări, nu avem nevoie de elicoptere sau să facem salvamont sau salvamari. Fiecare să se ocupe de ceea ce are ca și obiect de activitate ", a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății la emisiunea Subiectiv la Antena 3.