ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bogdan Oprea, fost ziarist, în prezent profesor universitar de jurnalism, totodată fostul purtător de cuvânt al președintelui României, Traian Băsescu, șeful Departamentului de Comunicare Publică al Administrației Prezidențiale, consilier de stat at Administrația Prezidențială dar și fost purtător de cuvânt la Ministrul Sănătății, a fost blocat și raportat pe Facebook de pagina oficială de propagandă a CNCAV, Ro Vaccinare, pentru că a criticat o postare tâmpă a funcționarilor ei „plătiți foarte bine”, după cum afirmă acesta.

Respectiv, propagandiștii instalați la butoane de col. „dr.” Valeriu Gheorghiță - pe bani foarte buni, după cum aflăm acum - sugerau că Emmanuel Macron a câștigat alegerile pentru că e vaccinat.

Și jurnalistul Paul Gabriel Andrei a observat recent cum „băieții de la Ro Vaccinare sunt de o nesimțire uluitoare și, încep să cred, și de o prostie mare de tot”, după ce propagandiștii au asociat o victorie a Simonei Halep de statutul ei de triplă vaccinată. Și abandonurile?

Iată cum a relatat situația cenzurării unui cetățean de către o autoritate a statului fostul înalt oficial Bogdan Oprea:

„Pentru prima oară în 14 ani, de când am un cont de Facebook (din martie 2008), am fost blocat. Acest lucru s-a făcut în urma comentariului de mai jos pe care l-am făcut la postarea de pe pagina oficială guvernamentală „RO Vaccinare” prin care se încerca legarea victoriei lui Emmanuel Macron la prezidențialele din Franța de faptul că este vaccinat... Evident, un mesaj pe cât de lipsit de orice logică, căci de umor nici nu poate fi vorba, pe atât de penibil. Repet, vorbim despre o pagină guvernamentală, administrată de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), și gestionată de specialiști în comunicare, plătiți foarte bine, credeți-mă, știu ce vorbesc.

Ce este cu adevărat îngrijorător, pe lângă lipsa de înțelegere a unor rigori minime de comunicare publică, gândirea incoerentă și iluzia de talent umoristic, deosebit de periculoase, de altfel, deoarece erodează imaginea unei instituții publice și încrederea în stat, este că acești specialiști în comunicare nu au nicio minimă înțelegere a libertății de exprimare. Mesajul meu, să ne lămurim, în limitele bunului-simț, reprezintă o reacție la cald plină de dezgust a unui cetățean care vede nivelul de comunicare publică practicat de această instituție și nu doar în acest caz, ci de la înființarea ei, și care știe câți profesioniști mult mai buni, unii dintre studenții mei, de exemplu, nu au acces la aceste posturi bine plătite. Să raportezi comentariul pe Facebook al unui cetățean tu, ca instituție guvernamentală, este cel mai jos nivel la care se poate coborî comunicarea publică! Iar CNCAV, gestionarul paginii „RO Vaccinare”, a reușit și această contraperformanță! Ultima, dintr-un lung șir!

Într-o țară în care jurnaliștii sunt supuși unor acțiuni de kompromat, în care sunt amenințați ei și familiile lor, acest gest, mărunt, prin comparație, arată încă o dată cât de mult s-a degradat democrația în România în ultimii ani. Libertatea de exprimare și independența justiției sunt cel mai bun barometru al democrației. Priviți, și priviți cu îngrijorare, la acest barometru în țările-exemplu din jur, spre acolo ne îndreptăm și noi.

Actualii guvernanți, sub titlurile pompoase pe care și le agață în biografia personală, să știe că, sub ei, România nu a progresat, din contră. Aceasta le este moștenirea și așa vor rămâne în arhive, căci istoria nici nu-și va aminti de ei.”