ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tribunal chinez a pronunțat luni o sentință de condamnare la 4 ani de închisoare în cazul unei jurnaliste care a tras semnale de alarmă despre focarul de coronavirus de anul trecut, din epicentrul acestuia, orașul Wuhan, informează The Blaze.

Zhang Zhan, în vârstă de 37 de ani, a fost unul dintre cei câțiva jurnaliști-cetățeni din China care au oferit lumii raportări directe despre focar, care a descris spitalele supraaglomerate și străzile pustii și a portretizat faptul că situația din Wuhan era cu mult mai gravă decât lăsa să transpară guvernul comunist.

Zhang a ajuns în Wuhan la începutul lunii februarie pentru a documenta lupta orașului împotriva noului virus molipsitor și a postat online rezultatele anchetei sale jurnalistice, dintre care unele erau critice la adresa guvernului chinez, potrivit agenției Reuters. Aceasta relatează că Zhang încărca pe YouTube „interviuri cu locuitorii din Wuhan, descrierea și imaginile unui crematoriu, precum și fotografii făcute în gări, spitale sau la Institutul de Virologie din Wuhan”.

Ea a fost arestată în luna mai pentru acuzații de răspândire de informații false (un concept din ce în ce mai folosit cu sens acuzator și în statele occidentale - n.red.), acordarea de interviuri către mass-media străine, perturbarea ordinii sociale și criticarea guvernului, potrivit NBC News.

Tot în luna mai izbucnea în presa română scandalul clujeanului Marius Balo, un profesor universitar căruia i s-a înscenat un scandal de fraudă contractuală în China și care ispășea în închisorile comuniste 8 ani de pușcărie și muncă silnică, dintre care a executat deja 4, pentru un presupus prejudiciu de aproximativ 80 de USD. Rudele lui din România au achitat și o amendă de 13.600 de euro către partea chineză, fapt ce nu a diminuat cu nimic pedeapsa cu închisoarea. Mai mult, un cetățean britanic prins în flagrant în aceeași situație cu Marius Balo nu a avut de executat nici o zi de pușcărie, în urma intervenției prompte a Ambasadei Regatului Unit din Beijing.
 
Deși încă din data de 9 ianuarie 2020 a fost obținut acordul autorităților chineze privind transferarea cetățeanului român pentru continuarea executării pedepsei în țară, partea română nu a găsit până la finele lunii noiembrie doi ofițeri de poliție pe care să-i trimită la Shanghai, cu două săptămâni de carantinare ad hoc, pentru a-l recupera pe Marius Balo din detenția comunistă, după cum a reieșit și din întrebarea unui jurnalist Epoch Times în cadrul unei conferințe de presă a președintelui Klaus Iohannis dinaintea alegerilor parlamentare.
 
Avocatul Eugen Iordăchescu declara în 2019 pentru Ziar de Cluj că Marius Balo a fost ținut timp de doi ani în arest preventiv într-o cușcă de 16 metri pătrați cu alți 12 cetățeni chinezi, de unde era scos de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni să recunoască faptele cu lacrimi în ochi în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă. După ce a fost transferat în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Shanghai, acesta a petrecut alți peste 5 ani în condiții de tortură și muncă silnică de 12 ore pe zi, fără pauze în duminici sau sărbători, fiind hrănit cu două linguri de orez pe zi .
 
Conform unui mesaj în care clujeanul implora mila polițiștilor români să îi acorde șansa „nemeritată” de a fi scos din iadul pușcăriilor comuniste, a reieșit faptul că ispășirea integrală a pedepsei nu îi garantează deținutului eliberarea, instanța chineză care așteaptă „lacrimi” din partea condamnaților având obiceiul să prelungească sentința cu un termen egal pedepsei inițiale, ajungându-se chiar la 2-3 prelungiri consecutive, întrucât munca gratuită a deținuților lipsiți de drepturi este foarte profitabilă economiei comuniste.  

Dacă acesta este tratamentul pe care îl acordă autoritățile chineze unui cetățean al Uniunii Europene, e greu de crezut că soarta jurnalistei Zhang Zhan, condamnate la „doar” 4 ani de închisoare (cu 2-3 eventuale prelungiri?), va fi una mai „ușoară” decât a românului Marius Balo.