ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reputatul jurnalist Ion Cristoiu a început să posteze pe un nou canal video, Vimeo, comentariile sale zilnice, după ce YouTube i-a suspendat accesul la canalul său inițial, CristoiuTV, timp de șapte zile.
 
De remarcat că ultimele sale trei postări de pe YouTube erau despre circoteca lansării campaniei de vaccinare sub o alură de cult guyanez, starea de libertate în general și a libertății de religie în special, acum, comparativ cu cea din vremea lui Ceaușescu dar și libertatea presei de azi. Pretextul suspendării acccesului la contul său - practic al cenzurii incalificabile - au fost niște reportaje mai vechi ale unui colaboratoare a blogului său, Adriana Balint. Ne îndoim însă, după câte îi cunoaștem, că minicenzorii YouTube s-au trezit acum pentru unele filmări de acum 50 de zile. Este posibil ca și acestea să fi contribuit deși nu sunt mai "inflamatoare" sau mai anti-plandemie decât multe alte filmări de pe YouTube pe subiectul dictaturii covidiene. Mai curând acesta este doar pretextul sub care neosecuriștii au mascat motivele reale.
 
În realitatea, chestiunea este foarte simplă: Ion Cristoiu este printre ultimii mohicani din presă care mai critică cu inteligența, verbul și bisturiul său, condeiul, regimul de totalitarism cu dinți rânjiți de azi - ca să îl parafrazăm pe Adam Michnik. Trebuia dat ca exemplu. Roboțeii neosecuriști au intrat în priză și au acționat, de fapt, pentru a-i pedepsi afirmațiile care îi priveau chiar pe ei - despre cum dirijează presa securistică din România și despre ura pe care o au față de Biserică. Cât și, la fel de posibil, încadrându-se sindromului Elena Ceaușescu, pentru afirmațiile glumețe cu privire la Carmen Iohannis, poreclită "Răvășitoarea", despre care Ion Cristoiu se întreba în finalul uneia dintre ultimele postări de pe YouTube: dacă a venit în mini iarna la Biserică la vară cum o să vină?...
 
ActiveNews a sesizat încă de când au fost publicate greutatea acestor ultime trei postări de pe YouTube și le-a reflectat rapid în două articole, respectiv Ion Cristoiu: Cine își imagina în 1989 că după 30 de ani creștinii vor fi prigoniți în regimul Iohannis mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu? Primul Colind la TVR și Ion Cristoiu: Sărbătorile de Crăciun au fost înlocuite cu Sărbătoarea vaccinului coronavirus, articole care au întrunit zeci de mii de accesări deși primul, cel mai vizionat, a fost publicat chiar de Ajunul Crăciunului, o zi, așa cum știe orice publicist, când presa este pusă în rastel, de obicei.

Redăm aici câteva fragmente care ar fi putut genera furia stăpânilor cenzorilor de serviciu, mulțumindu-i maestrului Ion Cristoiu pentru aprecierile pe care la face cu privire la ActiveNews:

 
În noua sa postare, de pe Vimeo, jurnalistul arată „cum cenzurează presa românașii de la YouTube România” și cum funcționa cenzura comunistă, remarcând că, dacă înainte de '89 cenzura era formată din oameni care îți spuneau în față ce și de ce displace regimului, acum, nimeni nu știe cine sunt indivizii care decid ce trebuie eliminat de pe anumite platforme. Și nici nu ți se spune ce „reguli” ale comunității ai încălcat.
 
„În cei 53 de ani de gazetărie, am rămas cu oroarea față de cenzură. Pe vremea comunismului, cenzura era de două feluri: cenzura cenzură, unde te duceai și îți respingeau articolul, sau Secția de presă, la ziare. După care, Ceaușescu a desființat cenzura și a introdus autocenzura, sau mai bine zis cenzura din partea patronului”, explică Cristoiu.
 
Revenind la situația care a dus la suspendarea accesului pe YouTube, Cristoiu a explicat:

„Am fost sancționat să nu mai pot posta 7 zile pe YouTube. Conținutul de până acum nu a fost interzis. Dacă greșesc, așa cum zic ei, îl închid cu totul. Subiectul acestui tărăboi este colaboratoarea de la Cristoiublog, Adriana Balint. Tot ce trimit colaboratorii este văzut mai întâi de Cora Muntean, redactorul-șef și apoi de mine. Nu mă uit în ideea de a cenzura. Eu am dat drumul la toate videoclipurile ei pentru că era un punct de vedere. Ea a sesizat că raportările date de Manciu erau false, sau a dat un video din 8 noiembrie în care spunea ”Spitalele sunt pline cu bolnavi fictivi care acceptă să fie pozitivi pentru a se putea opera”. Nu spunea că pandemia e pusă la cale de globaliști.
 
La o lună, pe 6 decembrie, am primit un avertisment de la YouTube. Avertismentul de la YouTube suna așa: ”Salut, Ion Cristoiu! Echipa noastră ți-a examinat conținutul și este de părere că ne încalcă regulile comunității”.
 
Care echipa noastră? YouTube are în fiecare țară niște românași, niște băștinași, care iau niște parale. În România e o tanti, cineva mi-a trimis fotografia ei și biografia ei, lăudată de toată presa tefelistă. Ei au niște semnalizatori care sesizează în spațiul audio-video de pe YouTube anumite lucruri. Unul dintre ei este Mircea Toma. Deci, el semnalează. Nu era normal ca și noi să știm cine e „echipa noastră”? Poate e Moise Guran sau poate e Sabin Orcan? Și nu era normal să ne spună ce reguli am încălcat? De la partid îți spuneau ”vedeți că tovarășa a zis „curva aia de Marta Bibescu”. 

Repet, sunt niște românași, pe care ar trebui să-i pârâm toți acolo, în America, pentru că ei își fac de cap. Eu n-am încălcat nicio regulă. Și nici Adriana Balint.
 
Am de-a face cu o aberație, cu un abuz. Ei au obligația să-mi spună mie cine sunt ei. Sunt singura instituție din România care nu are nicio legătură cu YouTube din SUA.

De unde știu eu că ăia din echipa aia nu sunt oamenii lui Hellvig?”
 
Într-o comunicare transmisă nouă de către ONG-ul lui Mircea Toma, ActiveWatch, când a fost cenzurat similar, dar pe Facebook, cotidianul Național, aceasta recunoștea că are posibilitatea să reclame ceva ce nu convine activiștilor ei de stânga:
 
"În ceea ce privește relațiile noastre cu rețelele de socializare, ActiveWatch are statutul de "trusted flagger" atât pentru Facebook, cât și pentru YouTube. Aceasta înseamnă că ActiveWatch poate să sesizeze conținuturi direct, prin intermediul mail-ului, echipelor de la Facebook și YouTube care evaluează respectarea termenilor și condițiilor de utilizare ale platformelor. Statutul ne-a fost acordat ca urmare a participării noastre la exercițiile de monitorizare derulate de Comisia Europeană. ActiveWatch nu primește bani sau sponsorizări sub nicio formă ca urmare a acestui statut. Mai mult, până în prezent, ActiveWatch nu a trimis nicio sesizare prin intermediul acestor mecanisme către Facebook sau YouTube, toate raportările noastre fiind făcute de pe conturile personale, folosind mecanismele dedicate utilizatorilor obișnuiți ai platformelor.", susținea la momentul respectiv, în iulie a.c., ONG-ul lui Mircea Toma, care, total exagerat și neechilibrat, într-unul dintre Raportele UE la care a colaborat a plasat Coaliția Pentru Familiei între "mișcările extremiste care se implică în activități extremiste offline și online". Normal, despre extremismul criminal maghiar, sancționat chiar cu închisoarea, prin contribuția SRI și DIICOT, nimic nu s-a găsit în raportul ONG-ului lui Mircea Toma, cum, de altfel, nu o să se afle nimic nici despre cenzurarea unuia dintre cei mai importanți jurnaliști ai României contemporane, Ion Cristoiu.
 
Înrebarea din final a lui Ion Cristoiu rămâne, desigur, valabilă.
 
Iată și opinia creatorului de gazete de mare succes, cum ar fi Zig-Zag și EVZ, despre cenzurarea cuvântului lui, pentru prima oară de la căderea regimului comunist în România, acum exact 31 de ani.